· Werk en Geld,Relaties,Ontwikkeling

Geld heeft meerdere dimensies. Voor de één is het iets vies en voor de ander iets schaars. Tot mijn 18e was geld iets wat makkelijk naar me toe rolde. Ik ontleende er richting en eigenwaarde aan. Ik keek op naar rijke mensen. Rijk, dat wilde ik ook worden. Door het bestuderen van geld kwam ik er achter dat geld ook een ziekmakende, vernietigende kracht heeft. Geld dat ik had, had een ander namelijk niet. Daarmee werd ik medeschuldig aan het tekort en lijden van een ander. Geld vanuit het niets gecreëerd door banken werd voor mij iets vies. Ik bleef er ver van weg. Nu zijn er op block-chain gebaseerde munten die niet bijgedrukt kunnen worden en waar geen rente over geheven wordt. Geld is inmiddels voor mij niet meer vies.

Geldtekort

Geldtekort. Gezinnen die elk dubbeltje om moeten keren. Organisaties die moet vechten voor hun bestaansrecht. Onze overheden hebben tekorten sinds overheden zijn opgericht. Degenen die het aan geld ontbreekt zijn er naar op zoek. Als je te weinig geld hebt is het onzeker of je morgen nog brood op de plank hebt. Honger voel je in je buik. Onzekerheid voel je in je hele lichaam. Zelfs mensen met veel geld kunnen nog steeds denken dat ze arm zijn. Ze zullen niks weggeven omdat ze denken dat ze niet genoeg hebben. In hun hoofd zijn ze nog steeds arm. Als je je door geld laat leiden zal je altijd aan tekorten lijden.

Geld kan je vrijheid ontnemen

Als je je leven laat regeren door geld zal je nooit vrij zijn. Je zal nooit genoeg geld hebben. Je zal altijd blijven overleven. Je komt niet aan leven toe. Je zal nooit gelukkig zijn.

Wanneer heb je genoeg geld?

#1 Geld en survival

We kopen met geld ons brood op de plank en het dak boven ons hoofd. Geld is daarmee direct gelinkt aan onze overleving. Als je geen eten hebt ga je dood. Als je je lichaam niet kan beschermen tegen weer en wind ga je dood. Daarnaast is geld ook indirect gelinkt aan onze voortplanting. Met geld kopen we de gadgets (mooie kleren auto's en make-up) waarmee we het andere geslacht aantrekken om ons voort te planten. Voortplanting is een andere vorm van overleving. We geloven dus heel sterk dat we geld nodig hebben om te overleven. Omdat de wereld vol gevaar zit van buitenaf heb je nooit genoeg geld om je daar tegen te beschermen.

#2 Geld en geluk

Onze ouders en school hebben ons geleerd dat je goed op moet letten op school. Zodat je later een goede baan kan krijgen. Met die goede baan kan je goed geld verdienen. Met dat geld kan je alles kopen wat je wilt. En als je alles hebt wat je wilt dan ben je eindelijk gelukkig. Dat die vlieger niet opgaat mogen we de één na de ander leren. Geluk is niet te koop met geld.

Geld versus tijd

Jose Mujica is de president van Uruguay is een bijzonder man. Geen gladgestreken kapsel,gepantserde auto's en presidentieel vliegtuig. Een wilde bos haar, een overhemd van een boer en hij vliegt economy class. Deze man heeft een bijzonder perspectief op geld.

Die dingen die je koopt betaal je niet met geld. Je betaald met de tijd die je nodig had om dat geld te verwerven. Het enige waar we echt niets van kunnen bijdrukken is tijd. Bedenk dus goed waar je je geld aan besteed.

Wat betekent geld voor jou?

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK