Terug naar site

Geluk als bron van burn-out?

Burn-out grijpt om zich heen. Mensen belanden steeds jonger in een burn-out. Aan één burn-out hebben ze niet genoeg. Vaak staat kort na 'herstel' de tweede burn-out alweer voor de deur. Als we zo door gaan zitten er binnenkort meer mensen thuis dan dat er mensen aan het werk zijn.

 

Ik hoor het vaak van mensen hier die even naar Nederland zijn geweest. In een coachingsgesprek kwam het gisteren weer ter sprake "Iedereen is zo gestrest. En niet alleen volwassenen zijn gestrest. Zelfs de kinderen weten niet meer hoe ze school, hockey en talloze andere activiteiten moeten combineren. Mijn nichtje van 8 weet al te benoemen dat ze gestrest is".

 

Er gaat iets behoorlijk mis. Als we niets veranderen staat ons een dijkdoorbraak te wachten die iedereen het water tot aan de lippen zal brengen.

Burn-out op jonge leeftijd

25 jaar geleden was er een bescheiden kans op een burn-out aan het einde van je carrière. Tegenwoordig is het niet vreemd als je op je 27e al één of meerdere burn-outs achter de rug hebt. En als je niets van je burn-outs leert dan liggen de volgende alweer op de loer.

Gevolgen van burn-out

Een burn-out heeft enorme impact op je eigen leven maar ook op de mensen om je heen. Je zelfvertrouwen krijgt een deuk. Dingen die je vroeger wel kon kan je nu niet meer. Je komt je eigen grenzen tegen. Voor je omgeving ben je niet meer wie je was. Een deel van je omgeving kan met die verandering omgaan en een deel niet. Je zal een deel van je sociale leven kwijtraken. Een burn-out tekent je.

Oorzaken van burn-out

De oudere generatie kijkt met verbazing naar alle jonge mensen in een burn-out. Hoe kunnen ze nu in een burn-out zitten? Ze hebben toch alles gekregen wat ze nodig hebben?

Oudere generaties geloven nog dat geluk zit in het hebben van dingen. De jongere generatie is doordat zij altijd alles hebben gehad een stap wijzer. Zij hadden alles maar waren nog steeds niet gelukkig. Ten opzichte van ouderen zijn de jongeren een illusie armer en een wijsheid rijker.

Ouders hebben kinderen opgevoed met de mantra: het maakt niet uit wat je doet, als je maar gelukkig bent. Hoe goed deze mantra ook bedoeld was, het heeft een hele generatie opgezadeld met een vrijwel onmogelijke missie. Het heeft geleid tot een generatie gelukzoekers.

Geluk

Geluk is iets bijzonders. Het ene na het andere boek verschijnt om je de weg naar geluk te vertellen. Wat je moet doen om gelukkig te zijn. Geluk is niet iets dat je kan zoeken. Geluk kan je naar je toe laten komen. Zodra je geluk er is probeer je het vaak vast te grijpen. Meteen ontstaat de angst het te verliezen en leven we weer in angst. Wanneer je iets als geluk vast probeert te grijpen verdwijnt het.

Daarnaast bestaat geluk alleen bij de gratie van ongeluk. Zonder ongeluk kunnen we nooit weten wat geluk is. Net als een vis die nooit uit het water komt, niet weet wat water is. Pas als je het ongeluk gaat waarderen ontstaat er ruimte voor geluk.

Mijn leven lang heb ik gezocht naar geluk. Ik vond pas geluk toen ik losliet dat ik altijd gelukkig moest zijn. Pas toen ik mezelf ongeluk ging gunnen ontstond er ruimte voor geluk. Ik ging ongeluk waarderen. Ongeluk waarderen is voor mij om mezelf kunnen lachen als ik iets doms doe. Mezelf kan accepteren als ik vastloop. Mezelf goed genoeg vind als ik weer in oude onhandige gedragspatronen en denkwijzen terugval. Het is lang niet altijd makkelijk maar het is het zeker waard.

Mijn tip: waardeer geluk als het er is en laat het los als het weer verdwijnt.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK