Terug naar site

Hoe ga je om met verlies?

Wat was je probleem?

Mijn leven was altijd gevuld met werk echtgenoot en vijf kinderen. We leefden eenvoudig, deels zelfvoorzienend. Een grote moestuin, fruitbomen en houtkachels. Daarnaast werkte ik full time als verpleegkundige. Toen de kinderen wat groter waren kreeg ik tijd voor sport, yoga en het spirituele pad.

Mijn man is in 2013 overleden. De kinderen waren allemaal al de deur uit en een jaar na zijn overlijden ging ik met pensioen. Geen kinderen meer om voor te zorgen, geen patiënten en collega's die mijn hulp nodig hadden en geen man meer om voor te zorgen en mijn leven mee te delen. Alles waar mijn bestaansrecht aan ontleende was er niet meer. Ik voelde me uit het lood geslagen. Als een schip zonder anker dobberend in een wilde zee.

Wat zouden de gevolgen zijn?

De eerste periode na mijn pensioen had ik het druk met het huis en de tuin, sociale contacten en sport. Maar omdat ik veel meer alleen was dan voor zijn overlijden en mijn pensioen kwam ik mezelf steeds meer tegen. In het huis maakte hij altijd bepaalde keuzes. Dat moest ik nu leren maken. Dat voelde als een last. Keuzestress! Maak ik wel de goede keuze? Als ik een verkeerde keuze maak? Dan betaal ik teveel! Of dan kom ik dom over! Wij waren zo lang samen geweest dat we elkaar compenseerden. Nu hij wegviel moest ik op bepaalde vlakken weer op eigen benen leren staan. Dat ging met vallen en opstaan. Ik moest opnieuw uitvinden wie ik was en wie ik wilde zijn. Als er niets zou veranderen zou mijn onzekerheid en angst alleen maar toenemen. Ik voelde me ontevreden en boos. Ik had spierpijn in mijn bovenrug. Uit twijfel en onzekerheid zou ik niets nieuws beginnen. Meer twijfel, keuzestress en het drukkende gevoel op mijn borst. Met ergere gevolgen in het verschiet. Geen vrolijkheid, niet genieten en geen vooruitgang. Ik noem het verpaupering van lichaam en geest.

Wat was de oplossing?

Er moest iets veranderen. Na een duidelijk en fijn gesprek starten we met de dagelijkse stress detector en de wekelijkse coaching gesprekken. Ik kreeg steeds meer inzicht in mezelf. Ook inzichten waar ik aanvankelijk niet zo blij mee was. De stress detector brengt alles aan het licht. Ik moest mijn situatie onder ogen zien en voelen wat er gaande was. Ik ging benoemen en beschrijven wat ik voelde en wat ik dacht.

Elke week belden we op een afgesproken tijdstip. Dat was fijn want dan kon ik me voorbereiden op het gesprek. Nog even naar de wc, een glaasje water en soms een box met tissues.

Tijdens de gesprekken kwam ik erachter dat ik diep van binnen mezelf niet goed genoeg voelde. Daarnaast veroordeelde ik mezelf constant. Dat was niet leuk om van mezelf uit te vinden. Ik dacht namelijk dat ik al een redelijk eind op het spirituele pad was en oordeelvrij was. Het bijzondere was dat ik weinig oordelen naar anderen had. Iedereen mag van mij zijn zoals die is. Maar naar mezelf was dat anders. Ik moest van alles van mezelf. Ik moest aan allerlei voorwaarden voldoen en als ik dat niet deed voelde ik mezelf dom. In de gesprekken gaf Lars voorbeelden, tips en handvatten zodat ik weer verder kon. Ook stelde hij me gerust dat een 'beetje' verwarring bij het proces hoorde. Dat sterkte me weer in het besluit toch verder te gaan. Gaandeweg kwamen er steeds meer lichtpuntjes. Inmiddels gaat het erg goed met me. Ik voel dat ik bij mijn ware zijn ben aangekomen. De rustige plek in mezelf. Daar voelt het stevig en liefdevol. Mijn geluksplekje in mezelf. De momenten van onzekerheid en angst komen nu langs als in een zucht. Ik kan het nog net observeren en met gemak weer loslaten. Afgelopen week lag in bed met een lach op mijn gezicht die steeds groter werd. Ik dacht: dit is nu de gelukzaligheid in mij die heel lang verstopt is geweest. Ik ben nu zo dankbaar voor alles. Het proces was de moeite waard.

Zou je het iemand anders aanraden?

Ik kan het iedereen aanraden die het moeilijk heeft in deze maatschappij. Bijvoorbeeld met verlies van werk, geliefden of een burn-out. Een aanrader voor iedereen die op zoek is naar dat geluksplekje in zichzelf. Dat plekje heb je altijd bij je.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK