Terug naar site

Kan jij met je manager door één deur?

Een onveilige manager veroorzaakt conflict, disengagement en burn-out. Sterker nog: een onveilige werkomgeving beperkt je groei en je succes.

Veilige manager

Tessa kon met haar manager Marjon goed door één deur. Ze werkten met plezier samen. Als Marjon een probleem had dacht Tessa graag mee in oplossingen. Ze ging fluitend naar haar werk. Drie maanden geleden is Marjon vertrokken naar de concurrent. Tessa mist haar elke dag. Het werk is gewoon niet hetzelfde.

Veilige en onveilige managers

Marjon is vervangen door Kees. Kees doet het tegenovergestelde van Marjon. Waar Marjon altijd open en eerlijk was houdt Kees dingen achter. Het voelt alsof hij altijd een dubbele agenda heeft. Bij Marjon mocht je fouten maken en zelf van die fouten leren. Kees zegt dat je fouten mag maken, maar als je een fout maakt stresst hij de pan uit. Als je bij Marjon iets goed deed kreeg je daar alle lof en waardering voor. Bij Marjon kon je trots zijn op je werk. Als je bij Kees iets goed doet klopt hij het liefst zichzelf op zijn borst. Of hij zegt: "dat hebben we goed gedaan." Tegenover de directie zegt Kees dat alle goede resultaten door hem komen en alle slechte resultaten door zijn teamleden. Dan voelt Tessa zich verraden en daardoor doet ze geen stap meer extra. Dat is niet goed voor Tessa en niet goed voor de organisatie. Tessa kan niet groeien en de organisatie verliest flexibiliteit.

Gevolgen van onveilige managers

Managers als Kees zijn onveilig. Het lijkt hen alleen maar om henzelf te gaan. Als het hen uitkomt kunnen ze je laten vallen als een baksteen. Deze managers zijn een ‘gevaar’. Je kiest dan automatisch voor fight flight of freeze. Bij fight ga je het gevecht aan. Je komt met je manager in conflict. Bij flight probeer je aan zijn invloed te ontsnappen. Je gaat naar een andere afdeling of een bedrijf waar jij je wel veilig voelt. Bij freeze verdwijn je in een burn- out.

Hoe ga je om met onveilige managers?

Het is goed om één keer het gevecht aan te gaan. Als je manager je feedback aanhoort is dat een goed teken. Als je manager de tijd neemt om uit te leggen waarom hij al dan niet iets met je feedback doet dan heb je een veilige manager.

Onveilige managers zien feedback als een aanval. Als je manager zich aangevallen voelt, gaat hij zich verdedigen. Dan weet je dat het mis is. Deze manager kan geen veiligheid faciliteren. Bij onveilige managers is er veel conflict, disengagement en burn- out. Dat is geen vruchtbare omgeving om jouw talenten en skills verder te ontwikkelen. Collega’s verdwijnen naar de concurrentie of in een burn- out. Waardoor de druk op jou alleen maar hoger wordt. Onveilige managers trekken hele teams en organisaties naar het randje van de afgrond. Het is aan jou om het zinkende schip te verlaten. Op zoek naar een organisatie en manager die wel veiligheid weten te faciliteren.

Tessa werkt inmiddels weer samen met Marjon. Bij de concurrent! Kees raakte zelf overspannen vanwege de constante conflicten in zijn team. Daarnaast vertrokken al zijn skillvolle mensen en bleef hij achter met de minder geskillde mensen van het team. De druk op hen werd te hoog. Eèn voor èèn verdwenen zijn teamleden in de burn-out. De kosten daarvan rezen de pan uit. Kees kon het niet meer verantwoorden en zit nu zelf met een burn-out op de bank.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK