Terug naar site

Nee zeggen zonder nee te zeggen met de geheime 5 vragen formule

Stel deze 5 vragen, zeg nooit meer nee, help anderen zonder zelf heel veel te doen

· Werk en Geld,Ontwikkeling,Relaties

Niet nee kunnen zeggen

Nee. Het is één van de eerste woorden die je als kind leert. En toch is het voor velen één van de moeilijkste woorden om te zeggen. Hoe empatischer/sensitiever je bent des moeilijker wordt het nee zeggen. Niet nee zeggen zorgt voor de nodige problemen. Misschien herken je dit?

Je neemt je van tevoren voor om nee te zeggen tegen je manager of tegen die collega. Je oefent het in je hoofd en misschien zelfs voor de spiegel. Maar op het moment supreme zeg je gewoon net als altijd weer ja of zelfs "geen probleem hoor". Dan ligt die stapel werk je weer aan te kijken en jij voelt je de loser die weer overuren mag maken terwijl de rest naar huis gaat om de belangrijke en leuke dingen te doen waar jij nooit aan toe komt. De kans bestaat dat als je op je werk moeilijk nee zegt dat dit thuis ook het geval is. Bijvoorbeeld tegen je ouders, partner of kinderen. Of bij de voetbalvereniging. Dan ben jij altijd degene die ze vragen om de shirtjes te wassen. Iedereen weet dat jij toch wel ja zegt.

De schade van niet nee zeggen

Door niet nee te zeggen doe je veel dingen die je eigenlijk niet wilt doen. Die dingen doe je met tegenzin. Met weerstand. Die dingen krijg je geen energie van. Je loopt er langzaam op leeg. Daarnaast krijg je het druk! Druk druk druk! Tot het moment dat je zoveel ballen in de lucht hebt dat er een paar op de grond gaan vallen. En ballen die op de grond vallen verdienen geen schoonheidsprijs. Zeker op professioneel gebied doet falen en fouten maken het niet goed voor je toekomst. Het is beter om ze te geven aan iemand anders voordat ze op de grond vallen. Dat komt doordat je ja zei terwijl alles van binnen nee schreeuwde. Doordat je te veel tijd bezig bent met dingen die je niet wilt doen en te weinig met de dingen die je wel wilt, raakt je work-life balans uit balans. Boek die burn-out coach alvast maar....tegen de tijd dat je vooraan in de wachtrij staat heb jij je burn-out te pakken.

Oorzaak van niet nee durven zeggen

e reden dat we niet nee durven zeggen is vrij simpel. We hebben een nee op een verzoek gelijk gesteld aan een nee tegen de persoon die het verzoek doet. En dat is een misvatting met grootse gevolgen. De misvatting zorgt er namelijk voor dat we nee niet meer kunnen gebruiken wanneer het nodig is. Het betekent dat een nee op een vraag meteen ook een persoonlijke afkeuring is. Als iemand een bord punaise soep voorschotelt terwijl je bouillabaisse hebt besteld is het verstandig het bord terug de keuken in te sturen. Datzelfde geld voor werk dat een ander je voorschotelt terwijl dat niet onder jouw verantwoordelijkheid valt. Of dit nu door je manager, collega of klant gedaan wordt. Je zegt niet nee tegen je manager, collega of klant. Je zegt nee tegen werk dat niet jouw verantwoordelijkheid is. Dat is een groot verschil.

 

De misvatting is tegelijkertijd de reden dat veel mensen moeite hebben met vragen. Als je nee op een verzoek opvat als een nee tegen jou als persoon, dan hangt er erg veel risico aan elke vraag die je hebt. En daarom besluiten veel mensen de vragen die ze hebben niet meer te stellen. Vragen over hun werk, vragen over waar ze wel of niet verantwoordelijk voor zijn of een verzoek om de beloning voor hun werk te verhogen. Allemaal ongestelde vragen omdat we bang zijn voor een persoonlijk afkeuring.

Als vragen vrij staat, dan mag nee zeggen ook. - Lars Boeck

En vanuit de gemeenschappelijke angst voor afkeuring ontstaat er een toneelspel rond vragen en nee zeggen. Manipulatie. Toch krijgen wat je wilt zonder het direct te vragen. Ons leven zou zoveel simpeler kunnen zijn als we weer vragen mogen stellen en nee mogen zeggen. Het is aan ons allen om een nee op een verzoek los te koppelen van een nee tegen een persoon.

Wanner clienten bij mij binnenkomen staat het water ze vaak tot hun lippen. Ze worden geleefd en hebben tijd en ruimte tekort en stress in overschot.

Nee zeggen zonder nee te zeggen

Eén van de eerste dingen waar ik ze mee help is nee zeggen zonder nee te zeggen. Wanneer er iemand met iets ongewensts op hun pad komt laat ik ze de volgende vragen stellen. Deze vragen zijn magisch:

  • Je zegt nee zonder nee te zeggen
  • Je stoot niemand af
  • Je bent op de hoogte van zaken die om jou heen spelen
  • Je helpt iemand met een probleem in zeer korte tijd zonder zelf iets te doen
  • Mensen gaan je op handen dragen.
Laten we naar de vragen kijken

1 Wat is precies het probleem?

Wanneer je doorvraagt naar het probleem voelen mensen zich gehoord. Je maakt rapport. Anderen ervaren je als vriendelijk en hulpbiedend. Ze voelen ruimte bij jou. Met andere woorden; je bouwt krediet en goodwill op. Vraag goed door. Hoe beter je weet wat het probleem is des te beter zal je advies zijn. Als je weet wat het probleem is stel je de volgende vraag.

2 Wat zijn de gevolgen als er niets aan dit probleem gedaan wordt?

Als de gevolgen duidelijk zijn weet je hoe hoog de priooriteit van het probleem is. Niet alleen jij weet het, ook degene die om hulp vraagt weet het. Veel problemen hebben geen prioriteit. Dan weet de ander

3 Wat is het droomresultaat?

Vraag wat voor de ander het beste resultaat is. Wat is het droomresultaat? Door deze vraag te beantwoorden creer je een eindpunt, een stip aan de horizon. Als je het antwoord op deze vraag hebt heb je een doel. En als bijkomstigheid hebt je geholpen de focus te verleggen van het negatieve probleem naar het meest positieve resultaat. Als gevolg daarvan voelt iedereen zich goed. Iedere keer als je dit doet zullen anderen met een egatief gevoel naar je toekomen en met een positief gevoel weer weggaan. Het ios net alsof je een tovenaar bent. Je bent een magier.

4 Wat is de eerstvolgende stap?

Wanneer het probleem helder is, het heeft prioriteit, je weet wat het droomresultaat is dan is het tijd om te vragen naar de eerstvolgende stap. Wat moet de ander nu doen om het droomresultaat te realiseren? Door deze vraag te stellen help je iemand om te starten. De eerstvolgende stap ligt nooit bij jou.

5 Wie hebt nodig om het droomresultaat te bereiken?

Vraag de ander wie de beste persoon is om hem te helpen het droomresultaat te bereiken. Als diegene jou aanwijst dan help je de ander zoeken naar iemand die nog beter is dan jij.

Met deze 5 vragen zeg je nee zonder nee te zeggen. Je hebt vrienden gemaakt, anderen echt geholpen zonder zelf heel veel te doen

Met deze 5 vragen hebben mijn clienten al enorm veel tijd, ruimte en energie bespaard. Daarnaast hebben ze vrienden gemaakt, anderen echt in hun kracht gezet zonder zelf heel veel te doen

Wil je hulp bij het toepassen van deze vragen. Neem dan contact met me op. Heb je deze 5 vragen techniek al toegepast? Wat zijn voor jou de resultaten? Heb je net zoveel succes als mijn clienten?

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK