Terug naar site

Vast zitten in de negatieve spiraal

Afgelopen week heb ik gewerkt aan mijn e-book. Vóór 1 mei wil ik publiceren. Niet omdat ik graag een schrijver wil zijn. Niet omdat ik een e-book wil gebruiken in mijn 'sales funnel'. Ik ben een e-book aan het schrijven omdat ik mijn inzichten zo helder mogelijk wil verwoorden en beschikbaar wil maken aan een groter publiek. Zodat iedereen er zijn voordeel mee kan doen. Zodat iedereen die wil leven kan stoppen met overleven.

Ik vind het tof als woorden zinnen worden. Als zinnen alinea's worden. Als alinea's hoofdstukken worden. Dat geeft voldoening en zingeving. Vergeleken met de artikelen die ik schrijf is er alleen één groot verschil. Op de artikelen ontvang ik directe feedback. Het raakt mensen, mensen herkennen waar ik over schrijf en dat laten ze me weten. Het e-book verschijnt op mijn scherm en dat is het. Punt.

Gedachten op repeat

Dat verschil haalde afgelopen week een trucje uit met mijn gemoedstoestand. Doordat ik geen feedback ontving ging ik twijfelen. Een boek is veel groter dan een artikel en het duurt veel langer voordat er feedback op komt. Die snelle feedback ben ik wel gewend en doordat ik die miste ging ik twijfelen. Zit ik wel op het juiste pad? Schrijf ik dit wel op het juiste moment? En deze gedachten bleven maar terugkomen.

Negatieve spiraal

Het duurde even voordat ik in de gaten had wat er met mij aan de hand was. Ik voelde me niet lekker en steeds vaster zitten. Ik wist toen nog niet dat ik de feedback miste. Maar mijn focus verplaatste zich wel steeds meer naar schaarste. Naar gebrek. Naar niet genoeg. En daardoor ging ik steeds meer schaarste zien. Te weinig tijd voor mezelf. Te weinig ruimte, behoefte aan een groter huis. De negatieve spiraal.

Zoeken naar negatief bewijs

Als ik in dit cirkeltje was blijven denken zou ik meer en meer schaarste zien en ervaren. Door de schaarste zou ik me slechter en slechter gaan voelen. Mijn focus lag op wat ik niet heb in plaats van op wat ik wel heb. Focus op wat ik niet wil in plaats van wat ik wel wil. Zo kan iets wat aanvankelijk leuk is indirect meehelpen aan een depressie of een burn-out. 

Zoeken naar positief bewijs

Wanneer je aan deze negatieve spiraal wilt ontsnappen leg dan je focus op het positieve. Dus ging ik focussen op wat ik wel heb. Ik woon op een plek waar een ander naar op vakantie gaat! Een omgeving met prachtige heuvels, groen en kliffen. Met meer dan tien van de mooiste stranden en met fantastische surf binnen een kwartiertje rijden. Ik woon in een klein maar gezellig huis met alles wat ik nodig heb. Ik heb in vergelijking met anderen veel tijd. Vergeleken met leeftijdsgenoten heb ik geen zeeën maar oceanen aan tijd. Ik bepaal elke dag wat ik doe. Ik word bijna altijd wakker van zonnestralen. Op het moment dat ik me deze dingen weer realiseerde was ik uit de negatieve spiraal.

Gedachten creëren gevoel

Aan bovenstaand verhaal blijkt dat gedachten gevoel creëren. Gedachten zijn de oorzaak van goed of slecht voelen. Dus om je beter te voelen hoef je alleen je gedachten maar te veranderen. Dat is in theorie eenvoudig maar in de praktijk vergt dit de nodige alertheid en oefening. Dit is waar ik bij help. Ik help negatieve gedachten signaleren. Vervolgens help ik negatieve gedachten transformeren naar positieve gedachten. Oefening baart kunst. Aan het einde van het traject kan je het zelf.

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK