• De verloren vluchteling

  De vluchteling laat huis en haard achter. De vluchteling laat vrienden en familie achter. De vluchteling verliest zijn thuisvoordeel. De vluchteling zal zich nooit ergens thuis en op zijn gemak kunnen voelen

 • 2.1 Vluchteling in context

  De vluchteling is één van de acht archetypes die je tegenkomt op de reis van stress naar succes.

  Hoe veiliger iemand zich voelt des te meer tijd in play mode. Hoe meer in play mode des te meer succes. Veiligheid is een voorwaarde voor play mode en dus een voorwaarde voor succes. Zonder veiligheid geen play. Zonder play mode geen succes. Hoe veiliger des te meer play en des te meer duurzaam succes. Hoe dat precies werkt lees je in dit I-book. Als we ons veilig voelen gaan we automatisch in play mode.

  Herken jij de archetypen?

  Om onszelf en anderen veilig te laten voelen moeten we de vier survival archetypes leren kennen. We moeten herkennen wat ze denken, voelen en doen. De vier survival archetypes zijn de Strijder, Vluchteling, Gevangene en de Patiënt. Hoe eerder we deze survivors herkennen des te meer schade we kunnen beperken. In de eerste vier hoofdstukken lees je alles over deze chronische survivors. Hoofdstuk 5 gaat over de Players die zich vrij voelen van gevaar. Hoofdstuk 6,7 en 8 gaan over de Scientist, Leider en Boeddha die elk een geheime methode hebben om het gevaar te elimineren en dus veilig voor zichzelf en anderen te cremeren. Hieronder de Archetypes Cheatsheet met de dominante gedachten en gevoelens waaraan de archetypen te herkennen zijn. Herken je al iets in jezelf of in anderen?

  Herken jij de vluchteling?

  De vluchteling leeft chronisch in flight mode. In dit hoofdstuk ontdekken we flight in de natuur, cultuur, relaties en het werk. Je kan de vluchtelingen om je heen herkennen. Je ontdekt waar de vluchteling werkelijk van vlucht. Door te vluchten verlies je een thuis en het thuisvoordeel. De vluchteling is verloren.

 • Story: Goofy op de vlucht voor vuurwerk

  Nieuwjaar 2019 woonde ik in de Algarve in Portugal. Het vuurwerk op het platteland valt daar reuze mee. Mijn hond Goofy snapt er niks van vuurwerk en is heel bang. Als ze het hoort komt ze trillend naast me zitten.

  Op nieuwjaarsdag ging ik surfen en zoals altijd liet ik Goofy spelen op het strand. Ze speelt met andere honden en gaat bij mensen zitten die het leuk vinden. Vanachter de golven zag ik op de parkeerplaats drie vuurpijlenmet een gil de lucht ingaan gevolgd door een knal. Dat vond Goofy niet leuk en ze zette het op een lopen. Normaal checkt Goofy elke surfer die uit het water komt in de hoop dat ik het ben. Deze keer niet. Ik kleedde me om zocht het hele strand naar haar, maar Goofy was in geen velden of wegen te bekennen. Het werd donker en ik kon niet meer zoeken. Verdrietig ging terug naar huis zonder mijn Goofy. Wie weet wat haar was overkomen Misschien lag ze ergens met een gebroken poot in een greppel. Ik deelde een bericht en via sociale media. Gelukkig bleek om 2300 dat ze vijf kilometer van het strand bij een boerderij was gezien. Ik met de auto naar de boerderij maar op het moment dat ik er aankwam was Goofy er alweer vandoor. In de buurt van de boerderij heb ik rondjes gereden in de hoop dat ze het geluid van mijn auto zou horen. Gelukkig was ze weer terug gegaan naar de boerderij en deze keer hadden ze haar vast kunnen houden. 8 uur na de vuurpijlen had ik mijn hond gelukkig weer terug.

 • 2.2 Op de vlucht in de natuur

  Vluchten komt heel veel voor in de natuur. Prooidieren moeten vluchten voor roofdieren. Een hert moet vluchten voor een leeuw. Een kat moet vluchten voor een hond. Een muis moet vluchten voor een kat. Vluchten naar een veilig hol waar het gevaar niet kan komen. Of simpelweg sneller en verder kunnen rennen dan het gevaar. Vluchtende dieren zijn zijn alert, zenuwachtig en nerveus, omdat er elk moment een prooidier hen elk moment kan aanwijzen als lekkere snack. Een prooidier is hoogsensitief, heeft grote ogen en oren om elke bedreiging op tijd te spotten. Een prooidier ontbreekt het aan klauwen en hoektanden om van zich af te bijten. Prooidieren leven vaak in groepen, wanneer de één oplet kan de ander even uitrusten. Samen staan prooidieren sterker. Wanneer een vluchter geboren wordt is het binnen een paar minuten klaar om te vluchten. In tegenstelling tot de vechter heeft de vluchter geen gespierde armen maar juist gespierde benen.

  Een iguana op de vlucht voor hongerige slangen

  Een bloedstollende scene van Planet Earth. Eerst zit een jonge Iguana in freeze mode zodat de slangen hem niet zien. Als de slang te dichtbij komt zet de Iguana het toch op een lopen. Hij moet tientallen gevaarlijke slangen ontwijken voordat hij bij veilige wateren is.

  Geboren vluchtelingen

  Vluchters hebben geen thuis dat ze beschermt. Als een vluchter geboren wordt kan het al na enkele uren en soms zelfs minuten rennen.

  De voordelen van een vluchteling

  Vluchters kunnen niet alleen goed rennen met hun sterke benen. Ze kunnen ook goed trappen. Daarnaast hebben veel vluchters horens. Met hun benen maken ze snelheid om hun hoorns met vaart in hun vijand te rammen.

 • Case: Vluchtelingen van de drukte

  In mijn drie jaren in Portugal kwam ik ze dagelijks tegen. Vluchters. Mensen die het drukke stressvolle leven van Nederland en Duitsland achter zich hadden gelaten om in een campertje of een eco farm hun rust te vinden. Tijdens een vakantie was de rustige manjana cultuur een schril contrast met de drukte waar ze uit komen. Verliefd op de rust pakten ze hun biezen en begonnen ze opnieuw in Portugal. Het decor veranderde maar de vluchter bleef natuurlijk gewoon een vluchter. Op zoek naar veiligheid sluit de vluchter zich meteen aan bij allerlei lokale sociale bezigheden. Met als gevolg dat ze het ook in Portugal weer druk kregen. Daarnaast hielden zo ook nog volop contact met de drukte in hun thuisland. De van de drukte gevluchte vluchter kreeg het drukker dan ooit tevoren.

 • 2.3 Vluchten in onze cultuur

  Vluchten krijgt meer status dan de gevangene maar minder status dan strijder. In tegenstelling tot de strijder heeft de vluchter geen gespierde armen maar juist gespierde benen. Vluchten zie je minder in beeld dan vechten, omdat het een trede lager op de statusladder staat. Toch komt de vlucht vaak voor in films en muziek. Bijvoorbeeld wanneer iemand onterecht veroordeeld wordt en vervolgens ontsnapt uit de gevangenis. Of over hoe een vrouw die de moed verzameld om aan een gewelddadige echtgenoot te ontsnappen. Of een ontsnapping uit de sociale gevangenis van ‘hoe het hoort’. Zelfs een film over een alcoholist of drugsverslaafde gaat over vluchten. Drugs, alcohol en elke andere verslaving zijn niets anders dan een vlucht uit de realiteit.

  Run, definitely run

  In Avatar maakt Jake Sully kennis met de dieren van Pandora. Hij leert in de praktijk welke overlevingsstrategie bij welk dier de juiste is.

  Lenny Kravitz

  Always on the run, fly away where are we running? Dit zijn drie singles van Lenny Kravitz. Zou het kunnen dat Lenny zich niet geheel veilig heeft gevoeld? Of voelde hij zich wel veilig en speelde hij in op een onveilig gevoel bij zijn fans?

  Run forrest run!

  Forrest Gump wordt gepest door drie pestkoppen. Forrest zet het op een lopen zo goed als hij kan. Zijn gespalkte benen beperken zijn snelheid. Wanneer zijn spalken breken blijkt hij supersnel te kunnen rennen. Zelfs sneller dan zijn pestkoppen kunnen fietsen.

  Frank Abignale Catch me if you can

  Frank Abignale is misschien wel de beste vluchter die ooit heeft bestaan. Hij was in staat zich voor te doen als piloot, dokter en advocaat zonder dat iemand het in de gaten had. Zelf in de gevangenis deed hij alsof hij een undercover detective was. Omdat ze hem geloofden kreeg hij extra privileges. Over zijn leven is een fantastische film gemaakt: Catch me if you can.

  Vluchten naar het verleden.

  Ik woonde in Portugal en het is hier volkssport nr 1 om te mijmeren over het verleden. Het zit in hun cultuur. De fado muziek. Ze hebben er zelfs een woord voor. Soudade. In het Nederlands wordt het vaak vertaald met heimwee, melancholie of weemoed. Het is echter
  één van de moeilijkst vertaalbare woorden. Het is een gevoel. Een Portugees vertelde me het gevoel aan de hand van het volgende verhaal.
  De vrouw van een zeeman blijft alleen achter. Ze weet niet of haar man ooit nog terug komt. Elke dag gaat ze naar de haven om te horen of er nieuws is. Ze mist haar geliefde. Ze kan hem niet loslaten. De onzekerheid of hij nog leeft en ooit terugkomt of dat de zee zijn leven heeft genomen zorgt ervoor dat ze niet verder kan met haar leven. Dit is saudade.

  Dromers: vluchten naar de toekomst

  Je kent ze wel, van die dromers. Als je ze vraagt hoe het met ze gaat vertellen ze altijd over hun plannen. Over wat ze willen bereiken. De volgende keer dat je ze spreekt zijn de oude plannen alweer van tafel en ligt er weer een andere droom klaar waar ze enthousiast over kunnen vertellen. Maar alles blijft bij dromen. Niets wordt werkelijkheid. Dromers leven in de toekomst. Ze wonen in luchtkastelen staan niet met twee benen in de klei. Dromers vluchten uit het nu naar de toekomst.

 • Story: Vluchten van relatie naar werk

  Ik sprak een keer een vriendin van mijn moeder. Ze twijfelde of haar man nog wel van haar hield. Haar man was alleen maar aan het werk en als hij al een keer thuis was greep hij naar de fles of zat hij in de kroeg. Zij was een gevoelsmens. Hij was rationeel. Iedere keer als hij bij haar was moest hij over zijn gevoelens praten. Daar had hij uiteraard als rationele man helemaal geen zin in. Hij vluchtte van zijn vrouw en zijn gevoelens naar zijn werk en de drank. Toen ik haar vertelde dat hij wel van haar hield maar niet naar zijn gevoelswereld durfde viel er een last van haar schouders. Ze besloot niet hem niet meer te dwingen naar zijn gevoelens te gaan. Daarmee werd het voor beide gezelliger om thuis te zijn.

  Voor veel mensen is het werk een manier om waardering te krijgen, om zichzelf belangrijk te voelen. Daarom kan je verslaafd raken aan het werk.

 • 2.4 Vluchten in en van een relatie

  Iemand die vlucht in een relatie rent weg van iets anders. De relatie is de veilige haven. De relatie is een verslaving en je hebt om de zoveel tijd een shot nodig. Uiteraard zijn er ook mensen die vluchten van relaties. Ze hebben bindingsangst. Ze denken dat de relatie een gevangenis is...een valstrik.

  Vluchten in een relatie

  Baby's zijn een bepaalde fase eenkennig. Ze willen alleen maar bij één ouder zijn. Als ze niet krijgen wat ze willen is het huilen geblazen. Sommige volwassenen zijn ook eenkennig. Ze willen alleen maar bij hun vriend of vriendin zijn. Bij elkaar willen zijn is een goed iets. Echter als je zonder de ander je anker kwijt bent gaat het wel een beetje te ver. Dan is er geen sprake meer van twee individuen die een relatie aangaan.

  Vluchten van een relatie: vreemdgaan

  Als iemand zich gevangen voelt in een relatie kan een ander een uitweg bieden. We gaan niet vreemd met een ander maar met een versie van onszelf die geen ruimte krijgt in een relatie die als een gevangenis voelt. De vreemdganger heeft een gedeelte van zichzelf niet laten zien. Of de partner van de vreemdganger heeft de vreemdganger geen ruimte geboden om zichzelf te laten zien.

  Vluchten van een relatie: naar de kroeg gaan

  Een andere manier om te ontsnappen uit een relatie is naar de kroeg te gaan en de falende versie van jezelf te verdrinken. Degene die naar de kroeg gaat kan zich afvragen welk probleem hij verdrinkt. De partner van de kroegganger kan zich afvragen waarom de ander niet in zijn buurt wil zijn.

  I have nothing if I don't have you.

  Een fantastische cover van Davina Michelle. Origineel van Whitney Houston. Een aantal voorbeelden van fight flight freeze in de lyrics:

  Cause I'll never change all my colors for you
  I don't want to have to go where you don't follow
  Can't run from myself there's nowhere to hide

  Don't make me close one more door I don't want to hurt anymore
  Don't walk away from me

  You see through right to the heart of me you break down my walls

 • Case: Vertrekkend talent

  "De mannen van vastgoed doen al jaren hun werk; huisje bouwen, renoveren, onderhouden. Volgens de mannen van vastgoed gaat het al jaren goed. Maar de directie heeft gezegd dat er iets moet gebeuren met de klanttevredenheid. De klanttevredenheid is te laag en moet omhoog. Dus er komt een klantspecialist (Evelien) bij het projectteam.


  Evelien geeft aan dat ze het niet vindt kunnen dat de mannen hebben gezegd dat de nieuwe bewoners op 1 augustus in hun woning kunnen en een week voor oplevering, de datum aanpassen, naar 1 september.

  Deze manier van handelen draagt niet bij aan tevreden klanten volgens haar. Klanten hebben van alles geregeld, staan klaar om te verhuizen, familie ingeschakeld, vakantie opgenomen, enz.

  De mannen van vastgoed snappen niet waarom zij zich zo druk maakt. Dit is de planning, de mensen willen toch een huis? Ze mogen al lang blij zijn dat er een huis komt. Tenslotte doen ze dit al jaren zo. Evelien roept de mannen bij elkaar en geeft aan dat het zo niet kan. Alle klanten zijn boos, past niet in het beleid en ze vindt het vervelend dat er niet naar haar geluisterd wordt. Ze vraagt om een reactie. Evelien kiest voor een confrontatie. De mannen blijven stil en/of lopen weg. Ze gaan de confrontatie uit de weg.

  Twee maanden later heeft Evelien heeft haar eerste beoordelingsgesprek. Haar manager geeft aan, dat alles goed gaat, behalve de communicatie met de mannen van vastgoed. De mannen van vastgoed hadden aangegeven dat Evelien te bijdehand is. Dat was niet de bedoeling. Haar manager stelt een cursus communicatie voor.

  Evelien voelt zich veroordeeld zonder haar kant van het verhaal te kunnen vertellen. Ze voelt zich niet begrepen en niet gezien. Ze voelt zich in de steek gelaten en verre van veilig. En ze ziet zichzelf niet in staat haar werk goed te doen. Ze kiest er voor op zoek te gaan naar een nieuwe baan waar ze wel rugdekking van haar manager kan krijgen."

 • 2.5 Vluchten in en van het werk

  Wanneer de bedreiging te te sterk is om tegen te vechten kiezen mensen die kunnen vluchten het hazenpad. Een te sterk gevaar kan zijn: een aankomend faillissement, reorganisatie, een manager waar je niet mee overweg kunt, of collega’s die niet professioneel zijn. De vluchter ziet geen heil meer in de toekomst. De vluchter gelooft er niet meer in.

  Vluchten van het werk

  Een vluchter houd zaken liever vaag. Een vluchter laat zich niet makkelijk vastpinnen. En vluchter houd zijn opties liever open.

  Op een functioneringsgesprek of de dag van een presentatie is de vluchter bijvoorbeeld ziek. Een vluchter loopt met een boog om het kantoor van de baas heen. Een vluchter gaat geen confrontaties aan. Een vluchter gaat conflicten uit de weg. Een vluchter houd zich op de achtergrond in een groepsgesprek of vergadering. Een vluchter vind je nooit aan de top. Aan de top is het veel te gevaarlijk. Een vluchteling neemt namelijk niet graag verantwoordelijkheid. De vluchter bestempeld een ander nooit als helemaal veilig. Een vluchteling is altijd alert, nerveus en schichtig.

  Vluchten op het werk

  De vluchter stelt een belangrijk telefoontje zo lang mogelijk uit. Je ontwijkt je manager, collega of klant. Ontwijkend gedrag zorgt ervoor dat het belangrijke werk niet gedaan wordt. Een vluchteling op het werk presteert altijd matig. Simpelweg omdat eenvoudige dingen ingewikkeld worden als je bang bent

  Vluchten in het werk

  Een gedeelte van de mensen vlucht in het werk. Ze hebben de ene opdracht nog niet af en nemen de volgende alweer op zich. Ze zeggen dat alles onder controle is maar als je even doorvraagt blijkt dat niet zo te zijn. Ze nemen veel te veel hooi op hun vork. Dit doen ze om aan zichzelf en de buitenwereld te bewijzen dat ze het wel kunnen. Het gevaar is dus dat ze falen. En dat proberen ze koste wat kost te vermijden. Doordat ze meer doen dan ze kunnen falen ze uiteindelijk toch, uitgeblust wacht dan de burn-out op ze.

 • Case: Disengagement op de Zuidas

  Moniek werkt nog maar twee weken op deze afdeling en ze is er nu al helemaal klaar mee. De eerste dagen was ze erg enthousiast en wilde ze er vol voor gaan. Maar al snel werd haar het werken onmogelijk gemaakt. Vooral door Josefien en Esther. Ze gaf dit aan aan haar manager maar die koos de kant van Josefien en Esther. Moniek wist meteen genoeg. Wegwezen uit deze slangenkuil. Ze is nu in gesprek met de afdeling waar ze vandaan kwam. Een afdeling die haar graag terug wil. Waar haar ambitie en inzet wel gewaardeerd wordt.

   

  Na het vertrek van Moniek hadden Josefien en Esther de touwtjes strak in handen. Hun manager danste naar hun pijpen. Ze waren in hun nopjes. Totdat hun manager werd overgeplaatst en vervangen door Rob. Rob ging met iedereen afzonderlijk in gesprek. Zowel Esther als Josefien kregen in hun gesprek al in de gaten dat Rob niet makkelijk te manipuleren was. Het ene na het andere privilege van de dames werd afgenomen. Josefien en Esther wisten niet wat ze met de situatie aan moesten. Ze kwamen steeds minder goed weg met smoesjes. Ze durfden het gevecht niet aan met Rob omdat ze al een paar keer aan het kortste eind hadden getrokken. Ook vluchten konden ze niet. Ze hadden een slechte reputatie en niemand wilde hen in het team. Ze konden geen kant meer op. Ze trokken zich terug in hun schulp in de hoop dat er voor hen weer betere tijden zullen aanbreken.

 • 2.6 Managers en braindrain

  Managers doen er alles aan om talent aan te trekken, vast te houden en te motiveren.

  Wat is braindrain?

  Brain drain betekent dat de brains wegtrekken. Talent vertrekt. De vaardige mensen gaan er vandoor. Talent kan vluchten naar een ander team, afdeling of organisatie. Voor talentvolle, gewilde teamleden gaan altijd en overal deuren open. Je blijft met de minder talentvolle en minder gemotiveerde medewerkers over. Voor hen gaan namelijk niet overal deuren open. Stel je een voetbalteam voor waarbij elk jaar alle talent wordt weggekaapt. Als je eerste topspelers vertrekken is dat een teken aan de wand. Met als risico dat wanneer er één schaap over de dam is er later meer zullen volgen. Topspelers wil zich alleen met andere topspelers omringen. Als talent bij je blijft is succes slechts een kwestie van tijd. Als je talent vertrekt dan kan je zwaar weer verwachten

  Wat is disengeagement?

  2 van de 3 werknemers zijn niet betrokken!

  Disengaged teamleden voelen zich niet betrokken bij de organisatie en de organisatiedoelen. Ze zijn niet betrokken bij collega’s en tonen weinig interesse in hun werk. Ze houden zich enkel bezig met hun eigen werk en doen niet meer dan noodzakelijk. Ze zijn op het werk om geld te verdienen. Er moet immers brood op de plank komen. Ze dragen niet bij aan een positieve werksfeer. Ze verzetten zich tegen verandering en klagen en stimuleren daarmee negatieve energie in het team. Disengaged teamleden zijn geen goede ambassadeurs. Een disengaged team is eigenlijk geen team. Het is een verzameling eenlingen die zich zorgen maken over hun persoonlijke overleving. Stel je een voetbalteam voor met voetballers die tegen hun zin op het veld staan. Ze gunnen elkaar de bal niet en een enkeling is zo gefrustreerd dat hij liever in eigen doel schiet. Het motiveren van niet betrokken mensen voelt als trekken aan een dood paard.

  Hoeveel braindrain en disengagement is er op de werkvloer?

  Hoeveel talent vertrekt verschild per organisatie. Reken voor jezelf uit hoe makkelijk het is de vaardige mensen aan te trekken en vast te houden.

  Onderzoek van Gallup (2011) geeft aan dat in West Europa slechts 14 % van de mensen betrokken is bij het werk dat ze doen. 66% is niet betrokken en 20% werkt de doelen van het werk en de organisatie zelfs bewust tegen. Dit is geen grap! 20% van de mensen saboteert bewust de koers van een organisatie. Sinds 2011 er zijn weinig signalen dat het er beter op is geworden

  Hoe herken je braindrain en disegagement voordat het te laat is?

  Braindrain wordt ook voorafgegaan door conflict en stress. Wanneer iemand een conflict verliest probeert hij eerst te vertrekken. Als vertrek niet lukt volgt disengagement.

  Wanneer talent weg wil zijn ze steeds minder vatbaar voor omkoping met lokkertjes als een bonus, auto van de zaak, promotie, thuis kunnen werken, teambuildingsessies, training en cursussen. Je hebt steeds meer lokkertjes nodig om ze vast te houden. En dat terwijl talent uiteindelijk toch weggaat. Het prijskaartje van deze lokkertjes zijn niet gering.

  Wat zijn de gevolgen van braindrain en disegagement voor de manager.

  Als je talent niet vast kan houden dan heeft dat op termijn gevolgen. Stel je een voetbalteam voor waarbij elk jaar alle talent wordt weggekaapt. Met talentloze teams win je geen prijzen. Mensen die niet betrokken zijn vormen een blok aan het been van elke leidinggevende. Als of je in een roeiboot zitten en ze roeien de verkeerde kant op. Lange termijn gevolgen van disengagement zijn: minder waardering van klanten, minder winst, lagere productiviteit, lagere omzet, dalende kwaliteit van producten en dienste, hoger ziekteverzuim.

   

  De aanloop naar conflict kost bergen met tijd geld en energie. Het conflict zelf kost bergen tijd geld en energie. En dat terwijl een conflict alleen maar verliezers kent. Door conflictmanagement hebben managers geen tijd om leiding te geven. Managers geven aan dat ze te weinig tijd hebben voor koers en strategie. Een manager rent van brandje naar brandje en heeft geen tijd voor brandpreventie. Je teamleden met skills verspillen tijd en energie aan conflict of vertrekken naar de concurrentie. Je teamleden zonder skills blijven en verdwijnen in de burn-out. Wat is de toekomst van je organisatie als je talent vecht of vertrekt? Wat is de toekomst van je organisatie als mensen zonder talent en skills blijven?

  Wat is de oorzaak van braindrain en disegagement?

  In een team waar werknemers strijden ervaren werknemers gevaar. De manager is niet in staat om voor een psychologisch veilige werkomgeving (safe workplace) te verzorgen. Daarom nemen teamleden het heft in eigen handen en gaan de strijd aan

  Welke rol speelt een manager bij braindrain en disengagement?

  Een veilige werkomgeving bieden is de belangrijkste taak van een leidinggevende. Wanneer een leidinggevende daar niet in slaagt krijgt deze te maken met braindrain en disengagement met de andere 4 van de "Big Five".

  Wat zijn de "Big Five" voor managers?

  De leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. De "Big Five" is een oude jachtterm die niet alleen ontstaan is door de grootte van de dieren, maar door hoe moeilijk en gevaarlijk het was om op deze dieren te jagen. Gelukkig wordt tegenwoordig enkel nog op de "Big Five" gejaagd met fototoestel en camera.

   

  De "Big Five" voor managers zijn ook net zo groot, moeilijk en gevaarlijk om uit te schakelen. Aan de oppervlakte lijken het vijf losstaande problemen. Maar stel dat de Big Five onderhuids exact dezelfde oorzaak hebben? Zou je dat willen weten wat dat is?

   

  De vijf grote problemen van managers zijn: conflict, braindrain burn-out ziekteverzuim en werkstress. Deze 5 grote problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon in een Safe Workplace.

 • Masterclass Teamplay met de Safe Workplace zonder dat je mensen moeten 'veranderen'!

  Resultaat na de masterclass

  Smaller Five

  Werkstress neemt af

  Conflict neemt af

  Goede mensen blijven

  Burn-out neemt af

  Dalend Ziekteverzuim

   

  Meer Play Potential

  Productiviteit neemt toe

  Creativiteit neemt toe

  Groeiend werkplezier

  Inclusiviteit/Teamplay

 • 2.7 Waar kan je nog naartoe?

  Iedere vluchter gelooft op een andere plek veiligheid te vinden. Door altijd te ontwijken heb je nooit en echte confrontatie. Je ontdekt dus nooit hoe sterk je werkelijk bent. Je ontdekt ook nooit het verschil tussen nep en echt gevaar. Als de zeevaarders nooit naar het randje van de zee waren gevaren geloofde iedereen vandaag nog dat de wereld plat was. Als de wereld plat is dan ben je automatisch bang om er vanaf te vallen. De vluchter ziet gevaren die er niet zijn. Het werkelijke gevaar zit in zijn hoofd. Het werkelijke gevaar zit in zijn aannames en oordelen.

   

  Can't run from myself there's nowhere to hide!

   

  Een vechtsport zou goed zijn voor een vluchteling. Alleen als een vluchteling om durft te draaien en het gevaar onder over durft te zien is er hoop. Hoop op rust, een thuis en duurzame relaties met vrienden familie en het werk. Wanneer je een chronische vluchter bent kunnen mensen niet op je vertrouwen en bouwen.

   

  In feite zijn de vlucht van relaties en vlucht op je werk niets anders dan een vlucht van je zelfbeeld.

  Will Smith -scuba diving

  Doordat je vlucht ontdek je niet hoe sterk je werkelijk bent. Je kent je eigen krachten niet omdat je krachten nooit getest worden. Een chronische onderschatting van je eigen kunnen dwingt je te vluchten voor gevaar terwijl dat helemaal niet hoeft

 • 2.8 Is de vluchteling een slachtoffer?

  Een leider legt de oorzaak van zijn slagen maar ook zijn falen bij zichzelf. Als de leider tegen een probleem of ongewenste resultaten aanloopt denkt hij het volgende: Wat kan ik anders doen zodat ik een beter resultaat krijg. Het gevolg van deze houding is dat hij leiding en invloed heeft op de uitkomst. Slachtofferbewustzijn doet precies het tegenovergestelde. Het slachtoffer denkt: wat moet iemand anders anders doen zodat ik een betere uitkomst krijg. Het slachtoffer is dus slachtoffer van zijn eigen overtuigingen. Ook de vluchteling is een slachtoffer. De vluchteling gaat de strijd aan met zaken buiten zichzelf. De vluchteling kijkt niet naar zichzelf. De vluchteling zoekt de oorzaken van zijn problemen bij de ander. De ander is namelijk het probleem waarvan gevlucht moet worden.

 • Challenge: herken jij de de vluchter?

  Doe de challenge en beschrijf voorbeelden van strijd in geuren en kleuren. De beste verhalen kunnen worden toegevoegd aan dit boek. Alle verhalen komen anoniem in ons archief om te raadplegen voor onze community members. Zo kan iedereen van elkanders strijd leren.

  Vlucht in de natuur?
  Ken jij een voorbeeld van vluchten in de natuur?
  Vlucht in cultuur?
  Ken jij een voorbeeld van vluchten in onze cultuur?
  Vlucht in relaties?
  Ken jij een voorbeeld van vluchten in relaties?
  Vlucht op het werk?
  Ken jij een voorbeeld van vluchten op het werk?
  Vlucht als of van manager?
  Ken jij een voorbeeld van vluchten als of met een manager?
  Wat was jouw grootste vlucht?
  Waar vluchtte jij voor of tegen?
  Naam *
Alle berichten
×
×
*Company address:
Wiecherlinckstraat 174
8011KN Zwolle, 
Overijssel
The Netherlands

*Websites
www.theplaypotential.com
www.vanstressnaarsucces.com
www.charismatischleiderschap.nl
Phone +31634777164
Mail: lars@theplaypotential.com

*Bank
ABN AMRO
IBAN: NL75ABNA0626554705
BIC: ABNANL2A

*Chambers of commerce
KVK: 67793096
VAT number: NL193902953B02

1 Website
By using or accessing the Site in any way, viewing or browsing the Site, or adding your own content to the Site, you are agreeing to be bound by these Terms of Service.
1.1 Intellectual Property
The Site www.theplaypotential.com, www.vanstressnaarsucces.com and 
www.charismatischleiderschap.nl and all of its original content are the sole property of The Play Potential.
1.2 Termination
The Play Potential reserves the right to terminate your access to the Site, without any advance notice.
1.3 Links to Other Websites
Our Site does contain a number of links to other websites and online resources that are not owned or controlled by The Play Potential.
The Play Potential has no control over, and therefore cannot assume responsibility for, the content or general practices of any of these third party sites and/or services. Therefore, we strongly advise you to read the entire terms and conditions and privacy policy of any site that you visit as a result of following a link that is posted on our site.
1.4 Changes to This Agreement
The Play Potential reserves the right to modify these Terms of Service at any time. We do so by posting and drawing attention to the updated terms on the Site. Your decision to continue to visit and make use of the Site after such changes have been made constitutes your formal acceptance of the new Terms of Service.

2. Services events, courses, camps, workshops, seminars and coaching
2.1 Subscription
By clicking on the “subscribe” button on one of our event pages the Participant purchases the service, event, course, workshop, camp, seminar or coaching (from now on course) and commits to attend it in the date and place chosen. The Play Potential (from now on The Play Potential) upon communicating to the Participant at least 20 days before the beginning of the course, has the faculty to change (a) the location of the course and/or (b) the date of it, for organisational purposes and for the best results. The Play Potential will communicate to the participant the new dates and/or the new location of the Course via e-mail and/or by phone. In that case, the Participant can attend the Course, wherever it’ll be organised, as long as, up to 10 days before the beginning of the Course which has been postponed or moved to another location, he timely informs that by writing to The Play Potential via certified mail with advice of delivery, or by phone or via e-mail. In any case, the Participant’s right to recede from the present contract will not be affected and it needs to be exerted by sending a certified mail with advice of delivery to The Play Potential up to 10 days from the date in which he receives the communication of the change of location or the variation of the date of the Course.
2.2 Organisation of the course
The organisation and management of the Course are taken care by The Play Potential or one of their partners, residing in Krommedijk 4
9464TK Eexterzandvoort, Drenthe.
2.3 Cancellation rights
If the Participant decides to withdraw within 15 days after booking the Course, he has the right of a 100% refund of what he paid.
If the participant doesn’t cancel the course he will not be refund.
2.4 Expenses
The travel and hotel expenses are not included in the expenses for the participation to the Courses if not communicated otherwise.
2.5 Privacy policy
By signing the present contract the Participant expresses his consent to the treatment of the personal data which will be handled for the registration of this initiative, for statistical data processing and to send, if agreed upon, commercial information regarding products and services of The Play Potential, with computerised methods, strictly need for those purposes. Giving your personal data is necessary for the execution of the service, which includes, at the discretion of the Client, the forwarding of commercial information. The holder of your personal data is The Play Potential, having its head office in Krommedijk 4
9464TK Eexterzandvoort, Drenthe, the Netherlands. The Client is entitled to exert his rights of article 7 of Legislative Decree (D.Lgs.) 196/03 (access, integration, correction, opposition, cancellation) with regards to the above-mentioned holder responsible for the treatment of your personal data. The data will be treated by people in charge at The Play Potential to handle the event, marketing and administration and can be communicated to The Play Potential companies for the same purposes of the data collection.
2.6 Force Majeur
In case The Play Potential fails to respect the obligations deriving from the present contract due to a cause not imputable to the company itself, The Play Potential will have the faculty to suspend temporarily and/or permanently its compliance to contract; any costs already sustained by the Participant, in the case of an early termination of the contract, due to a non-fulfillment and/or negligence not ascribable to The Play Potential, will be refunded proportionally to the Participant. As non-ascribable cause, and as a non-comprehensive example and, it means, among other things, “force majeure, fortuitous event, and as a non-comprehensive example, natural disaster, strikes, sudden deaths”. Among the non-ascribable causes are included other things, diseases of the staff and/or the trainers, the unavailability of the location, war situations, nuclear and natural disasters which prevent the execution of the Course. The Play Potential declines any responsibility deriving from any disease/sickness and/or any kind of psychological/emotional disease which could stem during the course and/or for any material or immaterial harm deriving from an incorrect use of any information /or technique suggested during the Course.
In case the participant is under 18, the parents will sign the detailed agreement of each course at the moment of registration on the first day of the course.
2.7. Execution of the course
The Play Potential retains the right and faculty to have their trainers and coaches leading the activities or parts of them and are not personal responsable for any injure or emotional or physical damage at the participant


3 Copyright
The copyright on the data collection, brochures, study and training materials, text books, informative sheets, photocopies, manuals, charts, CDs, DVDs and the other written materials provided and used in the Course, which are published by The Play Potential, from now on called “the materials”, is up to The Play Potential, unless on the same material is mentioned a third part who has the copyright. Without expressed written authorization from The Play Potential, the Participant will not published the data extracted from the materials under any form and will not duplicate or spread them in any way. Also the copyright on the program material, on the documents, in written form as well as electronic digital form, on offers, letters, reports, evaluations, proposals, CDs, DVDs and similar things derived from the activities of The Play Potentialis entitled exclusively to The Play Potential. The methods of diffusion, as above-mentioned, are not comprehensive. Even in the case of diffusion in a different way from the above mentioned, the copyright and the other rights of intellectual property are not transferred and The Play Potential is entitled to them.


4. Products
4.1 Payment products
All payments are due upon receipt. If a payment is not received or payment method is declined, the buyer forfeits the ownership of any items purchased. If no payment is received, no items will be shipped.
4.2 Shipping Policies
Shipping will be paid for by the buyer in the amount agreed upon by the seller at the time of purchase. If an item is lost during shipping, the total cost of item, including shipping, will be refunded to the buyer by the seller. Shipping costs may double if shipping internationally. If an item is damaged during shipping, seller will not be held responsible.
4.3 Refund/Return Policy
Items are entitled to be refunded or returned based on complaint. If an item is damaged during shipping, a replacement item will be sent free of charge. If an item is unsatisfactory, a written explanation is needed before the item may be considered for a refund. Buyer must take into account the description of the item before requesting a refund. If the item matches the description by the seller and the buyer is unsatisfied, seller is not responsible for refund. Exchanges are granted on a case-by-case basis.
4.4 Cancellation
An item may be cancelled up until payment has been processed. Once payment has been processed, the buyer is responsible for payment.
4.5 Complaints
Any complaints about items or sellers may be sent to our support team: info@weekaway.nl or 0031634777164. There is no guarantee of a resolution. Each case will be looked at individually, and the seller will be in contact as well.
4.6Legalities
The seller is not responsible for any health or safety concerns once the buyer has received the item. If any harm is incurred from the items purchased by the buyer, the seller shares no responsibility.


5. JURISDICTION and PLACE OF JURISDICTION
The present agreement is subject to the Dutch law. The litigations stemming from the present agreement will be subject exclusively the competent Dutch judge.


6. Contact Us
If you have any questions about this Agreement, please feel free to contact us at lars@theplaypotential.com