Terug naar site

Mijn leven op zoek naar purpose

Jarenlang wist ik niet wat mijn purpose was. Ik deed van alles. Als ik weer iets nieuws begon was het in het begin leuk omdat ik nieuwe dingen leerde. Maar zodra ik het me eigen had gemaakt was de lol er alweer af. En dan ging weer op zoek naar iets nieuws dat me interesseerde. Gelukkig waren er aan interessante dingen voor mij geen gebrek. Verveeld heb ik me nooit. En iedere keer kwam ik dichterbij. Totdat ik begin vorig jaar aan het einde van mijn zoektocht kwam. Ik had gevonden wat ik al die jaren had gezocht. Ik vond mijn purpose.

Wat is purpose?

Purpose is iets dat je moet doen. Niet omdat iemand anders je dat zegt, maar omdat het goed voor je is. Purpose heeft een grote aantrekkingskracht op je. En je purpose is altijd al op enige wijze in je leven geweest.

Gevolgen van een leven zonder purpose

Als je te ver van je purpose verwijderd raakt verlies je kracht, energie en levensplezier. Je accu loopt langzaam leeg. Eerst heb je aan weekenden en vakanties nog genoeg om op te laden. Later is dat niet meer genoeg. Je energie voorraad raakt uitgeput. Simpele dingen als: uit je bed komen, goede voeding voor jezelf bereiden en voor jezelf zorgen kosten veel energie. Voor vrienden familie en andere sociale contacten heb je geen kracht meer voor. Wanneer je helemaal leeg bent zit je in een burn-out.

Waarom we onze purpose niet leven.

We leven onze purpose niet omdat we te veel naar anderen luisteren en te weinig naar onszelf. Anderen leren dat je bepaalde dingen moet doen om gelukkig te zijn. Goede cijfers halen opdat je een diploma haalt waarmee je kan studeren opdat je een baan kan krijgen met een goed loon zodat je in je vrije tijd kan doen wat je wilt en dus gelukkig zijn in je vrije tijd. Doordat we dit doen leven we andermans leven. Misschien is dat diploma niet de weg naar jouw geluk. Misschien is die goede baan met status niet de weg naar jouw geluk. Misschien is geld en alle materie die je met geld kan kopen niet de weg naar jouw geluk? Als jij gaat luisteren naar je jezelf stap je op de sneltrein naar je purpose.

Zelf ben ik altijd een eigenwijs individu geweest. Stronteigenwijs kreeg ik wel eens naar mijn oren. Ik maakte veel mijn eigen keuzes. Maar voordat ik daar was heb ik mij ook wel eens andermans keuzes geleefd. Bijvoorbeeld toen ik naar de middelbare school ging. Mijn broer haatte de franse taal en ik dus ook. Drie weken gaf ik het een kans. Daarna gooide ik de handdoek in de ring. Daarmee ging ik van VWO naar MAVO. Iets wat ik helemaal niet erg vond omdat ik bij mijn vrienden in de klas kwam. Een paar jaar later kreeg ik wel spijt. En toen nam ik me voor me niet meer te laten beïnvloeden.

Waarom we onze purpose niet leven.

Wanneer jij je purpose kan leven laad je batterij automatisch op. Je kan de hele wereld aan en de wereld ligt aan je voeten. Je zorgen verdwijnen als sneeuw voor de zon wanneer jij je purpose leeft.

Mensen die hun purpose hebben gevonden kennen we allemaal. Deze mensen blinken uit. Ze verbuigen en verbreken de regels. Ze creëren de werkelijkheid. Ze transformeren onmogelijk naar mogelijk. Deze mensen hoeven zich niet aan te passen te overleven. Geen survival of the fittest. Geen fight flight freeze. De mensen hoeven niet bij te komen, op te laden. Anderen passen zich aan hen aan. Zij passen zich niet aan anderen aan. Deze mensen creëren en zijn dus altijd first mover. Voorbeelden die ik vaak gebruik zijn:

  • Elon Musk
  • Roger Federer
  • Barack Obama

Al deze mensen hebben een ding gemeen: ze zijn gaan staan voor wat ze leuk vinden. Ze luisteren naar zichzelf en niet naar anderen. Ze zijn bereid geweest fouten te maken. Ze hebben zich niet laten afremmen of weerhouden door de beperkende overtuigingen van anderen. Dat is het enige dat anders aan hen is. Ze zijn in de kern niets anders of beter dan jij.

Ook jij hebt een purpose en ook jij bent in staat tot grootse dingen. Om die potentie waarheid te maken moet je eerst van je beperkende overtuigingen af. De blokkades in je denken. Beperkende overtuigingen die je van anderen hebt aangenomen. Aannames als: ik kan het niet. Ik wil het niet. Ik ben het niet waard.

Mijn Purpose

Stap voor stap heb ik mijn eigen beperkende overtuigingen uit de weg geruimd. Ik heb er plezier in gekregen. Zoveel plezier dat ik weet dat het mijn purpose is. Ik ga er helemaal in op. Ik vergeet tijd en ruimte als ik lopend over de kliffen kan luisteren en analyseren welke aannames iemand heeft. Aannames die iemand maken tot wie die nu is. En wie iemand zou kunnen zijn zonder beperkende aannames. Ik zie iemands grootsheid. Een grootsheid die soms bedreigend kan voelen voor iemand die nog beperkend denkt. Ik zie in iedereen een Federer, Musk of Obama.

Hoe vind je je purpose?

Iedereen heeft een eigen purpose. Of dat nu dansen, leiding geven of storytelling is. Met dat iedereen een eigen purpose heeft vervallen meteen goede en slechte levensdoelen. Wat jij doet is niet goed en wat je collega doet is niet slecht. Wat wel ungelukkig kan zijn is als jij of je collega iets doen wat niet bij je purpose past. Iemand met dansen als levensdoel gaat kapot als leidinggevende. En een leiding gevende gaat kapot als danser. Einstein verwoorde dit als:

Everybody is a Genius. But If You Judge a Fish by Its Ability to Climb a Tree, It Will Live Its Whole Life Believing that It is Stupid -Einstein-

Hier drie tips voor het vinden van jouw unieke purpose:

  1. Leg je focus op wat je aantrekt. Aantrekkingskracht is de snelweg naar het vinden van je purpose. Vergeet en hou je niet bezig met dingen die je afstoten. Het enige wat je kan met dingen die je afstoten is om ze te gebruiken om te vinden wat je wel aantrekt. Wil je een liefdesrelatie met iemand die je afstoot of wil je een liefderelatie met iemand die je aantrekkelijk vind? Waarom begrijpen we dit wel met liefde en niet met de rest van het leven?
  2. Wat deed je als kind voor jezelf? Wat doe je nu als je er geen geld of andere vorm van externe waardering aan overhoud? Wat kan je de hele dag doen? Voor mij is dat ballen slaan op de tennisbaan en met mensen praten over aannames en wiring. Stel je voor je wint vandaag de jackpot en je hoeft nooit meer te werken. Nooit meer bezorgd te zijn of je brood op de plank hebt. Wat zou je hetgeen zijn wat je zou doen?
  3. Bij welke bezigheid verdwijnen al je zorgen? Tijd en ruimte? De tijd vliegt voorbij. Je voelt je aligned. Deze bezigheid voelt als meditatie. Er is niets dat je op dit moment liever zou doen. Je zou met niemand willen ruilen

Vind je purpose nu:

  1. Maak een afspraak voor een sessie. Daar maak je mij en jezelf blij mee. Daarmee stel je mij in staat mijn purpose te leven en jezelf om je purpose te vinden.
  2. Wil je het gelijk goed aanpakken boek dan een priveretreat. Daarmee bouwen we het fundament voor een leven vol purpose.

It is purpose that created us. Purpose that connects us. Purpose that pulls us. That guides us. That drives us. It is purpose that defines us. Purpose that binds us -Agent Smith-

Alle berichten
×

Bijna klaar…

We hebben net een e-mail gestuurd. Klik op de link in de e-mail om uw aanmelding te bevestigen!

OK