• Breek uit de gevangenis!

  De gevangene kwijnt eenzaam en alleen weg achter zijn zelfgebouwde muren.

 • 3.1 De gevangene in context

  De strijder is één van de acht archetypes die je tegenkomt op de reis van stress naar succes.

  Hoe veiliger iemand zich voelt des te meer tijd in play mode. Hoe meer in play mode des te meer succes. Veiligheid is een voorwaarde voor play mode en dus een voorwaarde voor succes. Zonder veiligheid geen play. Zonder play mode geen succes. Hoe veiliger des te meer play en des te meer duurzaam succes. Hoe dat precies werkt lees je in dit I-book. Als we ons veilig voelen gaan we automatisch in play mode.

  Herken jij de archetypen?

  Om onszelf en anderen veilig te laten voelen moeten we de vier survival archetypes leren kennen. We moeten herkennen wat ze denken, voelen en doen. De vier survival archetypes zijn de Strijder, Vluchteling, Gevangene en de Patiënt. Hoe eerder we deze survivors herkennen des te meer schade we kunnen beperken. In de eerste vier hoofdstukken lees je alles over deze chronische survivors. Hoofdstuk 5 gaat over de Players die zich vrij voelen van gevaar. Hoofdstuk 6,7 en 8 gaan over de Scientist, Leider en Boeddha die elk een geheime methode hebben om het gevaar te elimineren en dus veilig voor zichzelf en anderen te cremeren. Hierboven de Archetypes Cheatsheet met de dominante gedachten en gevoelens waaraan de archetypen te herkennen zijn. Herken je al iets in jezelf of in anderen?

  Herken jij de eenzame gevangene?

  De gevangen leeft chronisch in freeze mode. In dit hoofdstuk ontdekken we freeze mode in de natuur, cultuur, relaties en het werk. Je kan de gevangene om je heen herkennen. Je ontdekt waarom de gevangen zich achter zijn muren verstopt. De gevangene voelt zich eenzaam achter zijn opgetrokken muren.

 • 3. 2 Freeze in de natuur

  In de natuur vind je een oneindig aantal succesvolle voorbeelden van freeze. De schildpad trekt zich terug in zijn schild bij gevaar. Net als elk weekdier zich terugtrekt in zijn schelp. Maar ook een een beer die in zijn hol een winterslaap houdt is een vorm van freeze. De kameleon is een fantastisch voorbeeld van de freeze strategie. Maar het grappigste voorbeeld van verstijven vind ik zelf ‘fainting goats’. Geiten die gewoon omvallen als je ze laat schrikken.

  Schildpad

  De schildpad trekt zich terug in zijn schild bij gevaar. Net als elk weekdier zich terugtrekt in zijn schelp.

  Kameleon

  De kameleon doet ook aan een vorm van verstoppen. Hij past zichzelf zo goed aan aan zijn omgeving dat het voor prooi en roofdieren onmogelijk is om hem te zien. De kameleon is niet sterk, niet snel en heeft geen hard schild. Dat heeft hij ook niet nodig omdat hij onder de radar leeft. De kameleon laat zich niet zien. Het is een meester in deceptie. In de politiek zijn de vaardigheden van de Kameleon soms wel handig.

  Sophia en Oliver

  Sophia en Oliver hebben de halve woonkamer afgebroken. Ze weten dat ze iets gedaan hebben dat niet mag en doen net alsof ze dood zijn.

  Fainting goats

  Het mooiste en grappigste voorbeeld van freeze vind ik ‘fainting goats’. Geiten die gewoon omvallen als je ze laat schrikken.

 • Story: Lars in freeze mode

  Mijn eerste freeze moment dat ik me kan herinneren was toen ik een jaar of 7 was. Ik had de puntenslijper van het jongetje naast me geleend. Bij de deur van de klas stond de prullenbak en tijdens het slijpen liet ik de puntenslijper in de prullenbak vallen. Voor de meesten niet zo'n groot probleem. Voor mij op die leeftijd wel! Mij was geleerd dat je niet niet met je handen in de een prullenbak ging. Dat was vies. Dus dat was geen optie. Mij was ook geleerd dat als je iets leent dat je dat terug geeft. Ik zat dus in de problemen en zag geen uitweg. Ik zat gevangen tussen een vieze prullenbak en de regel dat je geleende spullen altijd terug geeft. Radeloos stond ik bij de prullenbak. Toen de juf mij daar verdwaasd met tranen in mijn ogen zag staan schoot ze te hulp. Ze vroeg wat er was en met horten en stoten vertelde ik mijn grote probleem. Tot mijn grote verbazing ging ze zo met haar hand in de prullenbak en pakte de puntenslijper. Ze spoelde de puntenslijper af en ik kom hem teruggegeven aan mijn klasgenootje. Probleem ontstaan en ook weer opgelost in drie minuten.

 • 3.3 Freeze in onze cultuur

  Freeze heeft geen grootse status. En daarom wordt het eerder uit beeld gehouden dan in beeld gebracht. We zouden zelf ook eerder een verhaal vertellen over een strijd die we hebben gewonnen of een succesvolle vlucht die we hebben gemaakt dan een situatie waarin we stil in een hoekje gingen zitten om maar niet ontdekt te worden. Een freezer herken je niet aan zijn sterke armen of benen. Een freezer probeert zo min mogelijk op te vallen. Een freezer camoufleert zich het liefst zodat hij niet ontdekt wordt. En dat is precies zijn bedoeling. Toch zijn er heel veel mensen die dagelijks in freeze mode zitten. Veel mensen voelen zich gevangen in een relatie, gevangen in het werk, gevangen in negatieve gedachten. Gevangen in eigen en andermans oordelen. We zitten gevangen in de door onszelf opgetrokken muren.

  Een man mag niet huilen

  Veel mannen laten zich emotioneel niet zien tot grote frustratie van moeders en vrouwen. Een man is geleerd dat je gevoel laten zien een zwakt is. Een man ziet zijn gevoelens als een weekdier waar een dikke harde ondoordringbare beschermlaag omheen moet. Die man vind het ook heel onprettig wanneer een vrouw door die harde laag binnen probeert te breken om zijn 'zwakheden' bloot te leggen.

  Een vrouw moet mooi zijn

  Vrouwen daarentegen verstoppen allerlei dingen die ze aan zichzelf onaantrekkelijk vinden achter een laag make up. Ze maken zich 'mooi' met make up. Mooi maken impliceert dat ze hetgeen achter de make up bevind niet mooi vinden. Sommige vrouwen zijn zo goed dat hun gezicht met make up totaal anders is dan zonder make-up. Zowel mannen als vrouwen weten ongewenste zaken achter muren te verbergen.

 • Case: De virtuele muur van Trump

  De muur van Trump is een van de redenen waarom hij de verkiezingen heeft gewonnen. Een muur om de gevaarlijke Mexicanen buiten te houden. Van de muur is tot op heden nog niet zoveel terecht gekomen. Een muur is een freeze concept dat we allemaal begrijpen. Een muur is vertrouwd. Iedereen begrijpt wat je met een muur bedoeld. Naast de virtuele muur van Trump kennen we ook echte muren. De Chinese muur, de Berlijnse muur maar ook de muur van je huis houdt gevaren buiten.

 • 3.4 Gevangen in een relatie

  Heel veel mensen voelen zich gevangen in een relatie. Je trekt je terug achter je muren. Je laat niet meer zien wie je bent en wat je voelt. Als een schildpad teruggetrokken in zijn schild kan niemand je nog raken. Maar je zelfgebouwde muren veranderen in een gevangenis. Je houdt het zogenaamde gevaar wel buiten maar binnen je muren is het eenzaam en alleen.

  De relatie als gevangenis

  Als je verliefd bent op elkaar is het allemaal nog rozengeur en maneschijn. Je bouwt samen een ideaal plaatje. Je hebt een droomscenario en de ander past daar heel goed in. Naarmate je langer bij elkaar bent blijkt vaak dat de één net een ander droomscenario had dan de ander. Als je niet durft aan te geven dat het droomscenario van de ander niet jouw droomscenario is, dan wordt zelfs de mooiste droom een gevangenis. Vaak durven geliefden hun eigen dromen niet meer te bespreken uit angst dat de ander het niet met ze eens is.

  Gevangenschap van ouders

  Veel kinderen zitten vast in de verwachtingspatronen van hun ouders. Ze moeten het goed doen op school, goed doen in sport, ze moeten na hun opleiding een goede baan hebben en ze MOETEN ook nog gelukkig zijn.

 • Story: Plaatjes van Lars

  Ik heb 3 echte relaties gehad. De eerste twee daarvan draaiden op hetzelfde verhaal uit. Ik had een plaatje gemaakt hoe het moest zijn. Dat plaatje bood geen ruimte voor de ander om te zijn wie ze wilden zijn. Als er iets was dat buiten mijn plaatje viel dan wilde ik het niet zien. Ik deed struisvogelpolitiek. Voor de ander voelde het alsof ze in de gevangenis zaten omdat er geen ruimte voor hen was.

 • 3.5 Gevangen op het werk: burn-out

  Veel mensen voelen zich gevangen op en in het werk. Als je niet zelf in staat bent de verwachtingen van anderen te bepalen beland je snel in een gevangenis. Een verwachtingspatroon dat te hoog is om aan te voldoen is een gevangenis. Door nee te zeggen kan je het verwachtingspatroon bepalen. Wanneer je probeert aan te hoge verwachtingen te voldoen ligt de burn-out op de loer.

  Wat is een burn-out?

  Een burn-out is een chronisch energie tekort. Je lichaam laat je in de steek. Je hoofd denkt niet meer, je benen lopen niet meer. Je lichaam zit in chronische freeze mode. Je zit gevangen in je lichaam. Wat je ook doet je lichaam komt niet meer in beweging. Met een burn-out heb je geen energie voor leuke dingen als hobby's of sport.

  Wat zijn de gevolgen van een burn-out?

  Iemand met een burn-out zit thuis op de bank. Iemand met een burn-out is zijn sociale netwerk kwijt. Iemand met een burn-out heeft geen energie voor een partner, kinderen of sociale contacten. Met een burn-out kom je in een sociaal isolement.

  Wat zijn de professionele gevolgen van een burn-out?

  Met een burn-out ben je gemiddeld een jaar kwijt. Een jaar voordat je enigszins hersteld bent. Dit slaat een gat in je professionele pad. Met een burn-out op je c.v gaat een promotie net wat sneller aan je neus voorbij.

 • 3.6 Managers en burn-out

  Managers die geen veilige werkomgeving kunnen bieden krijgen te maken werknemers in de burn-out.

  Hoeveel burn-out is er?

  1 op de 7 werknemers heeft burn-out verschijnselen.

  Hoe herken je burn-out voordat het te laat is?

  Je kan een burn-out aan zien komen aan conflict, braindrain, disengagement en werkstress. In de hoofdstukken over de strijder en de vluchteling kan je lezen hoe je conflict braindrain en disengagement op tijd herkent. Het volgende hoofdstuk leer je hoe je stress herkent. Een werknemer die tegen een burn-out aanhikt herken een afwachtende houding en ontbreken van initiatief.

  Wat zijn de gevolgen van burn-out op het team?

  Hoeveel een burn-out de werkgever ook kost, de schade voor de overspannen medewerker is niet in geld uit te drukken. De uitputting, oververmoeidheid en het verliezen van levensenergie. Het terugtrekken uit sociale netwerken, het verliezen van sociale steun en de eenzaamheid die daaruit volgt. Wat is je gezondheid namelijk waard?

   

  Wanneer teamleden geremd worden door conflict, braindrain en disengagement om zich heen grijpt dan doet dat op zijn zachts gezegd iets negatiefs met de teamresultaten. Er gaat veel tijd, geld en energie verloren die ook besteed had kunnen worden aan creatie, aan productiviteit, aan creativiteit. Wanneer dit bij jouw mensen gebeurt bereiken zij en daardoor ook jij een glazen plafond. De stijgende lijn in je carrière vlakt af. In een constant veranderende wereld is stilstand gelijk aan achteruitgang.

  Wat zijn de gevolgen van burn-out voor de manager?

  Burn-out is in Nederland een werk gerelateerde ziekte. En daarom draait een werkgever op voor de kosten van het herstel. Wanneer teamleden meer dan gemiddeld betaald krijgen zijn ook de kosten van burn-out meer dan gemiddeld.


  1 Ziekteverzuim
  De medewerker die in een burn-out verdwijnt ben je kwijt. Die persoon is ziek. Op dit teamlid hoef je voorlopig niet te rekenen. Zelfs al komen je mensen terug van een burn-out, zelden zijn zij in staat tot de prestaties van vóór de burn-out. Een burn-out tast het zelfvertrouwen aan. Een burn-out is zeer ingrijpend om mee te maken.


  2 Verhoogde werkdruk
  Wanneer een collega in een burn-out verdwijnt, verhoogt dat de druk op de rest van het team. In eerste instantie vangt het team de klappen op. Extra werk en extra verantwoordelijkheden voor de overige teamleden. Deze extra druk is niet handig bij een team waar al teamleden uitvallen. De hoge druk kan een kettingreactie veroorzaken waardoor er nog meer teamleden in een burn-out verdwijnen.


  3 Vervanging
  Wanneer een medewerker uitgeput is moet het werk wat dat teamlid deed wel vervangen worden. Vaak nemen teamleden voorafgaand aan een burn out te veel hooi op hun vork. Het is niet ongewoon dat wanneer 1 teamlid in een burn out verdwijnt hetzelfde werk daarna door twee nieuwe teamleden gedaan moet worden. En dat bijna altijd is iemand van buitenaf. Het nieuwe teamlid moet worden ingewerkt en is een verstoring van de team balans. Een team dat toch al op losse schroeven staat. De schade van een burn out stopt niet bij het teamlid dat de burn out heeft. De burn out raakt ook het zelfvertrouwen van de teamleden in de omgeving van degene met een burn-out.


  4 Herstel
  In Nederland is burn-out een werk gerelateerde ziekte. En daarom draait een werkgever op voor de kosten het herstel.


  5 Kosten
  De kosten van burn-out zijn gemiddeld 140.000 Euro per burn-out. Dit zijn kosten voor doorbetaling van loon, vervanging en herstel.

  Wat is de oorzaak van burn-out?

  Als een leidinggevende er niet in slaagt een psychologisch veilige werkomgeving te bieden en conflict, braindrain en disengagement aan te pakken dan volgt daarna automatisch veel burn-out.

  Welke rol speelt de manager in burn-out?

  Vraag: Hoeveel kost een burn-out in jouw team? Hoeveel teamleden hebben een burn-out en hoeveel teamleden zitten er tegen een burn-out aan?

  Stel je voor dat je leidinggevende bent die een groot gedeelte van zijn tijd bezig is met conflict. Bezig met brandjes blussen, politieagent of rechter spelen of bemiddelen tussen de strijdende partijen. Stel je voor dat je talentvolle en vaardige mensen vast moet houden met dure lokkertjes terwijl deze mensen uiteindelijk toch weg gaan. Stel je voor dat je ongemotiveerde mensen probeert te motiveren voor hun werk. En als dank voor dat alles verdwijnt ook nog de ene na de andere in een burn-out? Je komt niet toe aan leiding geven. Aan een koers een visie en een strategie. Je blijft brandjes blussen maar hebt geen tijd voor brandpreventie. Een leidinggevende is slechts zo goed als de mensen die hij leidt. Als je mensen niet lekker gaan, wat is dan de kans dat jij als leidinggevende wel lekker gaat?

   

  Dan sluipen twijfels naar binnen over je eigen functioneren. Niet alleen bij jezelf maar ook bij degenen die bepalen of je wel of niet een stapje hogerop komt. Die volgende stap komt niet meer. De stijgende lijn vlakt af. Stilstand is achteruitgang in een veranderende wereld. Je kan niet meer zeker zijn van je positie. Stress neemt toe en wie weet ligt de burn-out ook op jou te wachten.

  Wat zijn de "Big Five" voor managers?

  Een veilige werkomgeving bieden is de belangrijkste taak van een leidinggevende. Wanneer een leidinggevende daar niet in slaagt krijgt deze te maken met braindrain en disengagement met de ander 4 van de "Big Five".

   

  Wat zijn de "Big Five" voor managers?

  De leeuw, luipaard, olifant, neushoorn en buffel. De "Big Five" is een oude jachtterm die niet alleen ontstaan is door de grootte van de dieren, maar door hoe moeilijk en gevaarlijk het was om op deze dieren te jagen. Gelukkig wordt tegenwoordig enkel nog op de "Big Five" gejaagd met fototoestel en camera.

   

  De "Big Five" voor managers zijn ook net zo groot, moeilijk en gevaarlijk om uit te schakelen. Aan de oppervlakte lijken het vijf losstaande problemen. Maar stel dat de Big Five onderhuids exact dezelfde oorzaak hebben? Zou je dat willen weten wat dat is?

   

  De vijf grote problemen van managers zijn: conflict, braindrain burn-out ziekteverzuim en werkstress. Deze 5 grote problemen verdwijnen als sneeuw voor de zon in een Safe Workplace.

 • Masterclass Teamplay met de Safe Workplace zonder dat je mensen moeten 'veranderen'!

  Resultaat na de masterclass

  Smaller Five

  Werkstress neemt af

  Conflict neemt af

  Goede mensen blijven

  Burn-out neemt af

  Dalend Ziekteverzuim

   

  Meer Play Potential

  Productiviteit neemt toe

  Creativiteit neemt toe

  Groeiend werkplezier

  Inclusiviteit/Teamplay

 • 3.7 Breek uit de gevangenis!

  De freezer trekt zich terug in zijn vesting. Hij bouwt muren om zich heen. Die muren houden niet alleen vijanden maar ook vrienden tegen. De muren zijn bedoeld om je te beschermen tegen het kwade maar ze laten ook het goede niet meer binnen. Niemand begrijpt de freezer. Niemand kan zien wie hij werkelijk is. De freezer laat zich niet zien. Achter de muren is de gevangene eenzaam. De muren die aanvankelijk werden gebouwd als bescherming worden een gevangenis. De gevangene telt niet meer mee. De gevangene vervreemd van de buitenwereld. Hij zit opgesloten in zijn eigen wereld. Niemand komt nog door de muren heen. Door de muren kan je niet goed meer zien en luisteren. Anderen voelen zich niet gezien en gehoord. De muren van ouders zetten hun kinderen op afstand. Daardoor gaan kinderen nog harder schreeuwen om aandacht. Geliefden zien elkaar niet meer staan en voelen elkaar niet meer aan. De afstand wordt groter. Ook op werkgebied kan je niet goed meer luisteren. Je hebt geen feeling meer met het werk, collega's of de leidinggevende Je muren blokkeren je groei. De enige manier om weer tot leven te komen is uitbreken uit je eigen gevangenis. Je zal je eigen muren omver moeten werpen.

  Queen - I want to break free

  Een gouden oude. De tekst en video clip geven prachtig weer hoe iemand zich gevangen kan voelen in zijn leven. Het leven van Freddy Mercury was ook een gevangenis totdat hij uit de kast kwam.

  Hugo de groot ontsnapt uit slot Loevenstijn in een boekenkist

  De ontsnapping van Hugo de Groot uit het Slot Loevestein in 1621 is internationaal beroemd. Hugo de Groot maakte zo een voortijdig einde aan de levenslange gevangenisstraf die hij er sinds 5 juni 1619 uitzat. Hij ontsnapte op 22 maart 1621, vlak voor het eind van het Twaalfjarig Bestand tijdens de Tachtigjarige Oorlog, verscholen in een boekenkist. Na zijn ontsnapping heeft hij nog 24 jaar geleefd.

  Prison Break

  Lincoln Burrows zit (onterecht) gevangen voor de moord op de broer van de vicepresident van de Verenigde Staten van Amerika en zal binnen enkele maanden worden geëxecuteerd. Zijn broer, ziet maar één mogelijkheid om hem uit de gevangenis te doen ontsnappen: hij pleegt een gewapende overval en moet van de rechter vijf jaar achter tralies in dezelfde gevangenis als zijn broer, de Fox River State Penitentiary. Daar gaat hij Lincoln helpen ontsnappen. Michael was bouwkundig ingenieur bij het bedrijf dat de gevangenis renoveerde. Daardoor heeft hij de blauwdrukken van de gevangenis. Hij heeft die blauwdrukken, samen met andere informatie, op zijn lichaam laten tatoeëren, in code, zodat alleen hij de betekenis van de tatoeages kent en niemand alarm zal slaan. Binnen de gevangenis blijkt dat Michael een groots plan heeft opgezet om zijn broer te bevrijden en zijn onschuld te bewijzen.

 • 3.8 Is de strijder een slachtoffer?

  Een leider legt de oorzaak van zijn slagen maar ook zijn falen bij zichzelf. Als de leider tegen een probleem of ongewenste resultaten aanloopt denkt hij het volgende: Wat kan ik anders doen zodat ik een beter resultaat krijg. Het gevolg van deze houding is dat hij leiding en invloed heeft op de uitkomst. Slachtofferbewustzijn doet precies het tegenovergestelde. Het slachtoffer denkt: wat moet iemand anders anders doen zodat ik een betere uitkomst krijg. De gevangene is dus slachtoffer van zijn eigen overtuigingen. Ook de gevangene is een slachtoffer. De gevangene gaat de strijd aan met zaken buiten zichzelf. De gevangene kijkt niet naar zichzelf. De gevangene zoekt de oorzaken van zijn problemen bij de ander. De ander is namelijk degene die de gevangene gevangen houd.

 • Challenge: herken jij de gevangene?

  Doe de challenge en beschrijf voorbeelden van freeze en gevangenschap in geuren en kleuren. De beste verhalen kunnen worden toegevoegd aan dit boek. Alle verhalen komen anoniem in ons archief om te raadplegen voor onze community members. Zo kan iedereen van elkanders freeze gedrag leren.

  Strijd in de natuur?
  Ken jij een voorbeeld van freeze in de natuur?
  Gevangenschap in cultuur?
  Ken jij een voorbeeld van gevangenschap in onze cultuur?
  Gevangenschap in relaties?
  Ken jij een voorbeeld van muren in relaties?
  Gevangenschap op het werk?
  Ken jij een voorbeeld van gevangenschap op het werk?
  Gevangenschap als of met manager?
  Ken jij een voorbeeld van freeze als of met een manager?
  Wat was jouw grootste gevangenis?
  Tegen welk gevaar beschermden jouw muren?
  Naam *
Alle berichten
×
×
*Company address:
Wiecherlinckstraat 174
8011KN Zwolle, 
Overijssel
The Netherlands

*Websites
www.theplaypotential.com
www.vanstressnaarsucces.com
www.charismatischleiderschap.nl
Phone +31634777164
Mail: lars@theplaypotential.com

*Bank
ABN AMRO
IBAN: NL75ABNA0626554705
BIC: ABNANL2A

*Chambers of commerce
KVK: 67793096
VAT number: NL193902953B02

1 Website
By using or accessing the Site in any way, viewing or browsing the Site, or adding your own content to the Site, you are agreeing to be bound by these Terms of Service.
1.1 Intellectual Property
The Site www.theplaypotential.com, www.vanstressnaarsucces.com and 
www.charismatischleiderschap.nl and all of its original content are the sole property of The Play Potential.
1.2 Termination
The Play Potential reserves the right to terminate your access to the Site, without any advance notice.
1.3 Links to Other Websites
Our Site does contain a number of links to other websites and online resources that are not owned or controlled by The Play Potential.
The Play Potential has no control over, and therefore cannot assume responsibility for, the content or general practices of any of these third party sites and/or services. Therefore, we strongly advise you to read the entire terms and conditions and privacy policy of any site that you visit as a result of following a link that is posted on our site.
1.4 Changes to This Agreement
The Play Potential reserves the right to modify these Terms of Service at any time. We do so by posting and drawing attention to the updated terms on the Site. Your decision to continue to visit and make use of the Site after such changes have been made constitutes your formal acceptance of the new Terms of Service.

2. Services events, courses, camps, workshops, seminars and coaching
2.1 Subscription
By clicking on the “subscribe” button on one of our event pages the Participant purchases the service, event, course, workshop, camp, seminar or coaching (from now on course) and commits to attend it in the date and place chosen. The Play Potential (from now on The Play Potential) upon communicating to the Participant at least 20 days before the beginning of the course, has the faculty to change (a) the location of the course and/or (b) the date of it, for organisational purposes and for the best results. The Play Potential will communicate to the participant the new dates and/or the new location of the Course via e-mail and/or by phone. In that case, the Participant can attend the Course, wherever it’ll be organised, as long as, up to 10 days before the beginning of the Course which has been postponed or moved to another location, he timely informs that by writing to The Play Potential via certified mail with advice of delivery, or by phone or via e-mail. In any case, the Participant’s right to recede from the present contract will not be affected and it needs to be exerted by sending a certified mail with advice of delivery to The Play Potential up to 10 days from the date in which he receives the communication of the change of location or the variation of the date of the Course.
2.2 Organisation of the course
The organisation and management of the Course are taken care by The Play Potential or one of their partners, residing in Krommedijk 4
9464TK Eexterzandvoort, Drenthe.
2.3 Cancellation rights
If the Participant decides to withdraw within 15 days after booking the Course, he has the right of a 100% refund of what he paid.
If the participant doesn’t cancel the course he will not be refund.
2.4 Expenses
The travel and hotel expenses are not included in the expenses for the participation to the Courses if not communicated otherwise.
2.5 Privacy policy
By signing the present contract the Participant expresses his consent to the treatment of the personal data which will be handled for the registration of this initiative, for statistical data processing and to send, if agreed upon, commercial information regarding products and services of The Play Potential, with computerised methods, strictly need for those purposes. Giving your personal data is necessary for the execution of the service, which includes, at the discretion of the Client, the forwarding of commercial information. The holder of your personal data is The Play Potential, having its head office in Krommedijk 4
9464TK Eexterzandvoort, Drenthe, the Netherlands. The Client is entitled to exert his rights of article 7 of Legislative Decree (D.Lgs.) 196/03 (access, integration, correction, opposition, cancellation) with regards to the above-mentioned holder responsible for the treatment of your personal data. The data will be treated by people in charge at The Play Potential to handle the event, marketing and administration and can be communicated to The Play Potential companies for the same purposes of the data collection.
2.6 Force Majeur
In case The Play Potential fails to respect the obligations deriving from the present contract due to a cause not imputable to the company itself, The Play Potential will have the faculty to suspend temporarily and/or permanently its compliance to contract; any costs already sustained by the Participant, in the case of an early termination of the contract, due to a non-fulfillment and/or negligence not ascribable to The Play Potential, will be refunded proportionally to the Participant. As non-ascribable cause, and as a non-comprehensive example and, it means, among other things, “force majeure, fortuitous event, and as a non-comprehensive example, natural disaster, strikes, sudden deaths”. Among the non-ascribable causes are included other things, diseases of the staff and/or the trainers, the unavailability of the location, war situations, nuclear and natural disasters which prevent the execution of the Course. The Play Potential declines any responsibility deriving from any disease/sickness and/or any kind of psychological/emotional disease which could stem during the course and/or for any material or immaterial harm deriving from an incorrect use of any information /or technique suggested during the Course.
In case the participant is under 18, the parents will sign the detailed agreement of each course at the moment of registration on the first day of the course.
2.7. Execution of the course
The Play Potential retains the right and faculty to have their trainers and coaches leading the activities or parts of them and are not personal responsable for any injure or emotional or physical damage at the participant


3 Copyright
The copyright on the data collection, brochures, study and training materials, text books, informative sheets, photocopies, manuals, charts, CDs, DVDs and the other written materials provided and used in the Course, which are published by The Play Potential, from now on called “the materials”, is up to The Play Potential, unless on the same material is mentioned a third part who has the copyright. Without expressed written authorization from The Play Potential, the Participant will not published the data extracted from the materials under any form and will not duplicate or spread them in any way. Also the copyright on the program material, on the documents, in written form as well as electronic digital form, on offers, letters, reports, evaluations, proposals, CDs, DVDs and similar things derived from the activities of The Play Potentialis entitled exclusively to The Play Potential. The methods of diffusion, as above-mentioned, are not comprehensive. Even in the case of diffusion in a different way from the above mentioned, the copyright and the other rights of intellectual property are not transferred and The Play Potential is entitled to them.


4. Products
4.1 Payment products
All payments are due upon receipt. If a payment is not received or payment method is declined, the buyer forfeits the ownership of any items purchased. If no payment is received, no items will be shipped.
4.2 Shipping Policies
Shipping will be paid for by the buyer in the amount agreed upon by the seller at the time of purchase. If an item is lost during shipping, the total cost of item, including shipping, will be refunded to the buyer by the seller. Shipping costs may double if shipping internationally. If an item is damaged during shipping, seller will not be held responsible.
4.3 Refund/Return Policy
Items are entitled to be refunded or returned based on complaint. If an item is damaged during shipping, a replacement item will be sent free of charge. If an item is unsatisfactory, a written explanation is needed before the item may be considered for a refund. Buyer must take into account the description of the item before requesting a refund. If the item matches the description by the seller and the buyer is unsatisfied, seller is not responsible for refund. Exchanges are granted on a case-by-case basis.
4.4 Cancellation
An item may be cancelled up until payment has been processed. Once payment has been processed, the buyer is responsible for payment.
4.5 Complaints
Any complaints about items or sellers may be sent to our support team: info@weekaway.nl or 0031634777164. There is no guarantee of a resolution. Each case will be looked at individually, and the seller will be in contact as well.
4.6Legalities
The seller is not responsible for any health or safety concerns once the buyer has received the item. If any harm is incurred from the items purchased by the buyer, the seller shares no responsibility.


5. JURISDICTION and PLACE OF JURISDICTION
The present agreement is subject to the Dutch law. The litigations stemming from the present agreement will be subject exclusively the competent Dutch judge.


6. Contact Us
If you have any questions about this Agreement, please feel free to contact us at lars@theplaypotential.com