• De patiënt:

  10 ziekmakende gevolgen van chronische stress

  Chronische stress legt je immuunsysteem plat. De deuren staan wagenwijd open voor een breed scala aan ziektes

 • 4.1 Stress in context

  Als reactie op gevaar doen we fight flight freeze en dat gaat altijd gepaard met stress. Als fight flight freeze niet werkt blijft het gevaar. Bij chronisch gevaar krijg je chronische stress. Het hoofdstuk van de patiënt gaat over mensen die zich altijd bedreigd voelen. Er is altijd gevaar. We ontdekken stress in de natuur, stress onze cultuur, werkstress en relatiestress. Je ontdekt van welk gevaar jij chronische stress krijgt. Je ontdekt ook wat je te wachten staat als het gevaar je steeds zieker maakt.

  Wat is stress?
  Stress is een reactie op gevaar. Bij gevaar laat onze amygdala de stress hormonen als testosteron, adrenaline en cortisol los in ons lichaam. Wanneer van het gevaar verdwenen is herstellen endorfine en dopamine de balans in het lichaam. Stress bereid ons lichaam voor op vechten, vluchten of verstijven. Bij gevaar telt elke seconde en dan is er geen tijd om na te denken. We hebben allemaal een onzichtbare bodyguard die voor ons vecht, vlucht en verstijft.

  Als reactie op gevaar doen we fight flight freeze. Als fight flight freeze werkt dan hebben we acute stress. Alleen bij spel kan je volledige veiligheid ervaren. Alleen spel beschermt je tegen chronische stress.

 • 4. 2 Stress in de natuur

  Niet alleen mensen hebben stress. Ook bij dieren en zelfs bij planten vind een stressreactie plaats wanneer ze bedreigd worden. Het verschil is dat in de echte natuur dieren geen chronische stress hebben. Dieren waar mensen nauw bij betrokken zijn zoals huisdieren of dieren in de dierentuin vertonen wel chronische stress.

  Waarom krijgen zebra's geen maagzweer ?

  Dat is de naam van het boek van internationaal bekende stress wetenschapper Robert Sap[olski. Zebra's worden als prooidier constant bedreigd door leeuwen en hyena's. Je zou zeggen dat ze chronische gestrest zijn. Toch is dat niet zo.

  Stress van vuurwerk en verlatingsangst: Goofy

  Bijna elke hond is bang voor vuurwerk. Als Goofy een knal hoort is ze een 15 minuten van slag. Gespannen zit ze uit het raam te turen met haar oren op steeltjes. Haar hele lichaam is gespannen. Alle spieren staan strak. Ze is helaas niet om te kopen met snoepjes. Gezien het trauma dat ze heeft meegemaakt in Portugal is het niet zo vreemd.

  Roof- en prooidieren

  Een prooidier heeft stress op het moment dat een roofdier hem als lekker hapje ziet. Mensen zijn vandaag de dag enkel roofdieren. Alle dieren die de mens als een lekker hapje zien hebben we bijna allemaal uitgemoord of achter een hek gezet. De vraag is echter of we nog echte prooidieren zijn. Als je een karbonade koopt in de supermarkt, ben je dan een prooidier? Je eet wel prooi.

  Ontstressen in de natuur

  De natuur heeft geen mening. De natuur oordeelt niet. Daarom raak je stress kwijt als je de natuur ingaat. Een wandeling over het strand. Een wandeling in het bos. Daarom gebruik ik wandelcoaching. Door de natuur in te gaan sta je al 1-0 voor op andere vormen van coaching. Daarnaast ben je letterlijk in beweging wat het bloed doet stromen en verse zuurstof in je hoofd brengt. Door te bewegen in de natuur sta je al 2-0 voor op andere vormen van coaching.

 • Story: Lars in de stress Surfen met haaien

  Op een reis in Australië was ik met 3 andere surfers naar een rustig strand gegaan. We moesten er 20 minuten voor lopen met onze surfboards onder onze arm. Het was een zonnige dag, de golven waren een beetje wild en onvoorspelbaar. Er hing iets in de lucht. Na een beetje twijfel zijn we toch in het water gegaan. De golven waren niet fantastisch maar wel leuk genoeg om in het water te blijven. Na ongeveer drie kwartier liggen we allemaal op een andere plek. Het was een groot strand en de anderen waren nog net binnen schreeuwafstand. Ik pak een golf en peddel weer terug de zee op. In een golf die me tegemoet rolt zie ik een enorme schaduw. Zeker vier meter. En in Australië denk je dan maar aan één ding. De golf is groot en krachtig en gooit mij van mijn surfplank. Als een speer klim ik weer op mijn plank. Hoe meer ledematen ik boven het water heb, des te beter ben ik af. De golven gooien mij nog twee keer van mijn plank. En nog twee keer klim ik als een malle er weer op. Dan zijn er even geen golven. Ik kijk om me heen en zie geen fin. Wat zou jij doen?

   

  A Naar je vrienden schreeuwen dat er een haai is en als een dolle naar het strand peddelen?
  B Niks zeggen omdat je de anderen niet onnodig ongerust wilt maken.

   

  Elk weldenkend mens kiest toch voor optie A? Op die dag ontdekte ik dat in geval van nood ik geen weldenkend mens was. Onderbewust koos ik voor optie B. Ergens is het voor mij dus belangrijker anderen niet onnodig bang te maken, geen paniek te veroorzaken en als ik iets zeg dan moet dat kennelijk ook waar moet zijn. Tien minuten nadat ik dacht voor het eerst een witte haai te hebben gezien kwam één van de drie anderen naar me toe gepeddeld. Hij vertelde me dat hij zich het apelazarus was geschrokken. Hij had ook de enorme schaduw recht op zich af zien komen. De schaduw ging onder zijn surfplank door en aan de andere kant zag hij dat het een school met kleine visjes was!

  Deze dag zal ik voor altijd blijven herinneren. Niet alleen omdat ik de dood in de ogen dacht te kijken maar ook omdat ik toen leerde dat de ratio niet degene is die onze beslissingen neemt. En de ratio dus ook niet bepaald welke koers ons leven volgt.

  Overigens overkwam me hetzelfde een paar maanden later. Ik zag weer een enorme schaduw in de vorm van een haai in een golf. Toen ben ik wel per direct uit het water gegaan. Niet begrijpend waarom iedereen in het water bleef. Later hoorde ik dat er zeekoeien tussen de golven lagen. Maar ik had mijn lesje geleerd: better safe than sorry.

 • 4.3 Stress in onze cultuur

  Als er gevaar dreigt dan reageert ons lichaam direct omdat elke seconde telt.

  Iedereen is zo gestrest...gewoon rustig doen!

  Als je veel stress hebt kan je altijd nog even op retreat in Hengelooo.

  Sociale media stress

  A-sociale media zorgen bij stress onder jongere generaties. Wanneer je je zelf gaat vergelijken met anderen op die platformen kom je altijd bedrogen uit. Je vergelijkt je namelijk met 7 miljard mensen. Natuurlijk is er altijd iemand die beter is, Als je vergelijkt met anderen kom je altijd als loser uit de bus. mensen die zichzelf als loser zien hebben meer stress.

 • 4.4 Stress in een relatie

  Je kan gevangen raken in een relatie als je vanaf de start anders voordoet dan dat je bent of doordat je gaandeweg de relatie verandert zonder dat de ander mee kan groeien met jouw verandering.

  De instagram relatie

  Op Instagram doet iedereen zichzelf mooier voor dan hij is. Je hebt jezelf mooier, beter of leuker voorgedaan dan dat je in werkelijkheid bent. Je hebt een verwachtingspatroon gecreëerd dat je niet waar kan maken. Je voelt dat dat je partner dingen verwacht en te hoge eisen aan je stelt. Je zit gevangen in een verwachtingspatroon dat je zelf hebt gecrëert. Op het moment dat je door de mand dreigt te vallen heb je stress.

  Je hoort niet wat ik zeg!

  Spreek ik Chinees? Ben je Oost-Indisch doof? Heb je water in je oren? Heb je een gehoorapparaatje nodig? Hoe vaak hoor je het bovenstaande verwijt? Eerder las je al dat in geval van stress je oren het niet zo goed meer doen. Stel je voor dat je ruzie hebt met je partner of je kind. De ander voelt zich op dat moment natuurlijk niet veilig. Kan die ander nog goed luisteren als die zich bedreigd voelt.

  Chronische stress en relaties

  Mannen met aanhoudende stress doen het in de slaapkamer minder goed. Letterlijk krijgen ze hem niet meer omhoog. Stel je eens voor wat dit met het zelfvertrouwen van een man doet. Bij vrouwen raakt door chronische stress de menstruatiecyclus in de war. In extreme gevallen stopt de menstruatie zelfs helemaal. Zowel de symptomen bij mannen als bij vrouwen leggen een enorme druk op de gezondheid van de relatie. De kans van het slagen van je relatie wordt er niet groter op. Datzelfde geldt ook voor voortplanting. Zonder menstruatie en een slappe wordt een happy family onmogelijk. Als je een gezin hebt kan je met chronische stress minder goed voor ze zorgen. Zowel financieel als emotioneel. Stress zorgt voor druk bij de mensen die je juist wilt beschermen.

  Challenge

  Welke lichamelijke symptomen van chronische stress herken jij? Schrijf alle symptomen op. Probeer te achterhalen welke onvervulde of bedreigde behoeften de oorzaak zijn van je symptomen.

 • 4.5 Werkstress

  Ziekteverzuim als gevolg van chronische stress?

  Chronische stress is de voorbode van een lange lijst aan lichamelijke kwalen. Hoe langer de stress aanhoudt des te schadelijker zijn de gevolgen voor ons lichaam. Door stress maakt ons lichaam het stresshormoon cortisol aan. Cortisol schakelt ons immuunsysteem uit. Cortisol is daar zelfs zo goed in dat het wordt gebruikt door artsen bij orgaantransplantatie. Normaal gesproken zou ons immuunsysteem een lichaamsvreemd orgaan zien als indringer en daarom afstoten. Artsen dienen cortisol toe bij de transplantatie zodat ons immuunsysteem tijdelijk uitgeschakeld wordt en het het orgaan niet afstoot.

  Ons hart gaat sneller kloppen, we moeten plassen, we krijgen tunnelvisie, onze handen gaan trillen onze pupillen vergoten we gaan blozen, we krijgen een droge mond, het verteren van eten vertraagd en we kunnen niet goed meer luisteren. Welk symptoom ben je zelf mee bekend?

   

  Is de stress bij jou toegenomen afgelopen tijd? Zie je meer stress om je heen?
  Maak een schatting van hoeveel stress je hebt. Reken de stress van uren per dag om naar uren per week en per maand.
   

  Chronische stress en carrière

  Chronische stress en een succesvolle carrière gaan niet goed samen. Wanneer je niet lekker gaat op je werk ben je de eerste die op straat staat bij een reorganisatie. Dat betekent dat je je zorgen maakt over je inkomsten. Of je de hypotheek of nog erger het brood op je plank in de toekomst nog wel kan betalen. Je bent de laatste die in aanmerking komt voor een promotie. Als je nu al stress hebt, hoe moet dat dan als je meer verantwoordelijkheid krijgt. Promoties zijn niet weggelegd voor gestreste mensen. Dit is geen discriminatie. Dit is gezond verstand. Je zet je peuter van drie toch ook niet achter het stuur? Stress zorgt er voor dat je achterblijft. Stress zorgt er voor dat anderen er met de prijzen vandoor gaan.
   

 • Ons immuunsysteem is het grootste, sterkste en slimste leger dat er bestaat. Ons immuunsysteem werkt zelfstandig. Als er een gevaar (een kankercel, virus of bacterie) in ons lichaam ontstaat dan komt ons leger in actie. Ondanks dat ze zelfstandig werken bestaat ons leger niet uit robots. Net als echte soldaten hebben de soldaten van ons immuunsysteem rust nodig. Met een soldaat die twee weken niet slaapt win je de oorlog niet. Datzelfde geld voor de soldaten in ons lichaam. In geval van chronische stress krijgen onze soldaten geen rust meer. Ze worden moe en ze letten niet meer op. De vijand weet dan eenvoudig binnen te dringen en zich ongeremd te vermenigvuldigen.

  Chronische stress is ongeveer nog erger dan roken, drinken en drugsgebruik bij elkaar. Chronische stress verzwakt ons lichaam op talloze manieren. Hoe langer de stress aanhoudt des te destructiever de gevolgen:

  1

  Hoge bloeddruk

  Stress maakt ons lichaam klaar voor fight flight freeze. Onze hartslag gaat omhoog om de zuurstof naar onze armen en benen te pompen. Zonder zuurstof in onze armen en benen kunnen we niet vechten of vluchten. Wanneer de tijger ons de hele tijd blijft achtervolgen blijft onze hartslag hoog en krijgen we een hoge bloeddruk.

  2

  Hyperventilatie, benauwdheid en kortademigheid

  Om nog meer zuurstof in onze armen en benen te sturen versnelt ook onze ademhaling. Wanneer de tijger ons blijft achtervolgen houdt onze snelle ademhaling aan.

  3

  Buikpijn, buikgas en buikvet

  Ons lichaam blijft zuurstof naar onze armen en benen sturen zolang er gevaar is. Dat betekent dat er weinig zuurstof naar onze buik en organen gaat. En dat betekent dat onze voeding niet goed verwerkt kan worden. Voeding wordt vergif als het niet verwerkt kan worden. Aanhoudend gevaar geeft buikpijn en andere maag- en darmklachten als brandend maagzuur, gasvorming, buikloop of juist verstopping. Wanneer we lange termijn in gevaar zijn gaat ons lichaam hamsteren. We slaan alle energie op in de vorm van vet rond onze buik.

  4

  Spanning in het lichaam: spierpijn in armen en benen

  Wanneer onze armen, benen en ons hele lichaam langere tijd op spanning staan om elk moment te vechten of te vluchten volgt er uiteraard spierpijn. En omdat onze maag de voeding niet gebruikt worden de spieren ook slecht gevoed. Er vind dan verzuring vind plaats.

  5

  Rugklachten in schouders en onderrug

  Als rugspieren te lang gespannen staan dan trekt je rug vanzelf krom. Gewrichten komen onder druk te staan en dat doet pijn. Rugpijn beperkt onze bewegingsvrijheid.

  6

  Hoofdpijn, migraine

  Niet alleen trekken onze rugklachten naar ons hoofd. Ook onze maag voed ons met gifstoffen wanneer we stress hebben. Daarnaast droogt stress ons ook uit door onnodig zweten. Klamme handjes, klotsende oksels of pareltjes op ons voorhoofd kennen we allemaal in stressvolle situaties. Ook van vochttekort krijg je hoofdpijn.

  7

  Slaapstoornissen en slaaptekort

  Wie kan er rustig slapen als er een inbreker in huis is? Wanneer we gestrest zijn is slapen lastig. Slaapstoornissen en slaaptekort zijn een direct het gevolg van stress.

  8

  Erectieproblemen

  Knappe jongen die aan sex denkt als er een inbreker in huis is. Mannen met chronische stress krijgen erectieproblemen. Ze krijgen m niet meer omhoog. Pielemans heeft er geen zin meer in. Er zijn simpelweg belangrijkere zaken dan voortplanting op dat moment.

  9

  Menstruatiestoornissen

  Knappe vrouw die kinderen kan krijgen als er elke dag ingebroken wordt. Vrouwen die chronische stress hebben krijgen menstruatiestoornissen. De menstruatie wordt onregelmatig of stopt helemaal bij langdurige chronische stress. Ook hier geld dat er kennelijk iets is dat belangrijker is dan voortplanting.

  10

  Kanker

  We krijgen allemaal elke dag meerdere keren kanker. We genezen ook allemaal meerdere keren per dag van kanker. Daar merken we niks van omdat ons immuunsysteem deze kankercellen probleemloos vernietigt. Kankercellen worden pas een probleem als ons immuunsysteem uitgezet is. Mensen gaan dus niet dood aan kanker maar aan een verzwakt immuunsysteem. Mensen gaan dus indirect dood aan chronische stress.

 • Story: Kromme rug van de stress

  Jarenlang had ik de last van de wereld op mijn schouders gedragen. Dat wordt ook wel het Atlas complex genoemd. Ik voelde me verantwoordelijk om andermans pijn en problemen op te lossen. Mijn bodyguard had een oordeel over pijn en problemen. Pas toen ik begon te begrijpen dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen pijn en plezier viel die last van mijn schouders. Mijn bodyguard hield zich bezig met gevaar dat er niet was. Inmiddels loop ik bijna weer rechtop.

  En ik wist niet waar ik moest beginnen. Dat leidde er uiteindelijk toe dat ik niets deed.

  20 jaar lang heb ik mensen als een bedreiging voor mijn behoefte aan veiligheid bestempeld. Het grootste gedeelte groeide ik op in Drenthe waar de mens vergeleken met de randstad nog relatief dun bezaaid is. Maar ik ontkwam natuurlijk niet aan sociale situaties. Ik moest naar school, had bijbaantjes en deed aan voetbal. En ik wist me wel staande te houden, overleven kon ik wel. Maar stress kreeg ik er wel van. Ik had veel tijd alleen nodig om weer op te laden. Nog steeds laad ik beter op van alleen zijn dan samen met anderen zijn. Ik woon niet voor niets in Portugal :). Ik kende tijden dat ik zonder reden bloosde, zo erg dat de bloeduitstortingen me bijna in het gezicht stonden. Ik voelde me opgejaagd en was altijd gehaast. De aanhoudende stress heeft zorg uiteindelijk voor een gespannen rug. Ik liep letterlijk krom van de stress. De stress heb ik gelukkig al jaren niet meer en met de hulp van een osteopaat loop ik inmiddels bijna rechtop.

 • Wanneer we stress hebben maken we zelf cortisol aan. Daardoor schakelen we zelf ons immuunsysteem uit. Dat lijkt onlogisch maar dat is het niet. Als we plotseling tegenover een tijger komen te staan dan is immuunsysteem namelijk eventjes niet zo belangrijk. We hebben alle energie nodig om te vechten of te vluchten. Die tijger is een groter gevaar dan een virus, bacterie of een kankercel. Het gevaarlijkste gevaar krijgt altijd de hoogste prioriteit. Dit overzicht van ziekmakende gevolgen bij de korte termijn gevolgen en eindigt bij de lange termijn gevolgen.

  Hoe langer je stress hebt des te schadelijker de gevolgen voor je lichaam. Wanneer je niks met de stress doet steeds grotere problemen.

  Het is de kunst om steeds sneller te realiseren dat je stress hebt. Hoe eerder je bewust bent des te meer gezondheidsproblemen je kan voorkomen. Bij welke trede weet jij dat je stress hebt? Hoe kan je een trede omhoog?

 • Story: Leukemie

  Net als zoveel mensen ben ik een dierbare verloren aan kanker. Mijn vader werd op 73 jarige leeftijd steeds zwakker. Hij was een eigenwijze man en wilde nooit naar de dokter. Niet omdat hij bang was maar omdat hij vertrouwen had in zijn lichaam. Pas op het moment dat hij een rustpauze in moest lassen op de weg (20 meter) van zijn stoel naar de wc besloot hij naar de huisarts te gaan. De huisarts dacht eerst aan een longontsteking. Toen er geen verbetering optrad werd hij doorverwezen naar het ziekenhuis. Er volgden vier weken aan onderzoeken in twee verschillende ziekenhuizen. In die vier weken verzwakte hij zo snel dat hij na 2 weken al in een rolstoel zat. Uiteindelijk kwam het hoge woord eruit. Hij had leukemie in een zeer vergevorderd stadium. 90% van zijn rode bloedcellen waren op dat moment al kankercellen. Zijn lichaam kreeg maar 10% van de zuurstof die het eigenlijk had moeten krijgen. Aangezien mijn opa van mijn vaders kant een soortgelijk ziektebeeld had gehad vroeg ik me af of leukemie erfelijk is. De dokter legde me uit dat iedereen elke dag meerdere keren leukemie krijgt. En dat ons immuunsysteem de leukemie en andere kankercellen altijd opruimt. Mijn vader is 10 dagen na de diagnose overleden. Gelukkig was dat voldoende tijd om afscheid te nemen. Gelukkig was het voor mijn vader geen ellenlange lijdensweg.

 • 4.6 Managers en werkstress

  Stel je voor dat je leidinggevende bent die een groot gedeelte van zijn tijd bezig is met conflict. Bezig met brandjes blussen, politieagent of rechter spelen of bemiddelen tussen de strijdende partijen. Stel je voor dat je talentvolle en vaardige mensen vast moet houden met dure lokkertjes terwijl deze mensen uiteindelijk toch weg gaan. Stel je voor dat je ongemotiveerde mensen probeert te motiveren voor hun werk. En als dank voor dat alles verdwijnt ook nog de ene na de andere in een burn-out? Je komt niet toe aan leiding geven. Aan een koers een visie en een strategie. Je blijft brandjes blussen maar doet niet aan brandpreventie. Een leidinggevende is slechts zo goed als de mensen die hij leidt. Als je mensen niet lekker gaan wat is dan de kans dat jij als leidinggevende wel lekker gaat. Wanneer je als leidinggevende je mensen niet aan de praat krijgt, dan krijg je ook jezelf niet aan de praat. Dan sluipen twijfels naar binnen over je eigen functioneren. Niet alleen bij jezelf maar ook bij degenen die bepalen of je wel of niet een stapje hogerop komt. Die volgende stap komt niet meer. De stijgende lijn vlakt af. Stilstand is achteruitgang in een veranderende wereld. Je kan niet meer zeker zijn van je positie. Stress neemt toe en wie weet ligt de burn-out ook op jou te wachten. En dat een burn-out op zijn zachts gezegd geen pretje is lees je hieronder.

  Strijden voor je relatie

  Als een relatie ten einde komt strijden mensen vaak voor de relatie. Vaak is het vechten tegen de bierkaai. Mannen worden gedwongen tot relatietherapie. Vaak wordt de therapie door de man al als falen gezien, Hij heeft natuurlijk geen zin in. Dan gaat de therapeut ook vertellen wat hij allemaal verkeerd doet. Therapie is vaak niet aan mannen besteed.

 • Challenge: Herken je eigen stress

  Waarvan krijg jij stress? Van je ouders, kinderen partner? Of van je werk, collega of manager? Wanneer herken je stress. Welke symptomen vallen bij jou op?

 • 4.7 Samenvatting

  Dit hoofdstuk ging over de ziekmakende gevolgen van chronisch gevaar en stress op ons lichaam.

  Het zal je nu duidelijk zijn dat chronisch gevaar en chronische stress zeer ongewenst zijn. Spel is het enige wapen tegen gevaar. Door spel ben je veiliger. Door spel heb je minder stress, minder conflict, minder vluchtgedrag en minder muren om je heen. Het volgende hoofdstuk gaat sterspelers die stressvrij zijn zich veilig voelen en gezamenlijk met vrienden aan de top komen en blijven.

Alle berichten
×
×
*Company address:
Wiecherlinckstraat 174
8011KN Zwolle, 
Overijssel
The Netherlands

*Websites
www.theplaypotential.com
www.vanstressnaarsucces.com
www.charismatischleiderschap.nl
Phone +31634777164
Mail: lars@theplaypotential.com

*Bank
ABN AMRO
IBAN: NL75ABNA0626554705
BIC: ABNANL2A

*Chambers of commerce
KVK: 67793096
VAT number: NL193902953B02

1 Website
By using or accessing the Site in any way, viewing or browsing the Site, or adding your own content to the Site, you are agreeing to be bound by these Terms of Service.
1.1 Intellectual Property
The Site www.theplaypotential.com, www.vanstressnaarsucces.com and 
www.charismatischleiderschap.nl and all of its original content are the sole property of The Play Potential.
1.2 Termination
The Play Potential reserves the right to terminate your access to the Site, without any advance notice.
1.3 Links to Other Websites
Our Site does contain a number of links to other websites and online resources that are not owned or controlled by The Play Potential.
The Play Potential has no control over, and therefore cannot assume responsibility for, the content or general practices of any of these third party sites and/or services. Therefore, we strongly advise you to read the entire terms and conditions and privacy policy of any site that you visit as a result of following a link that is posted on our site.
1.4 Changes to This Agreement
The Play Potential reserves the right to modify these Terms of Service at any time. We do so by posting and drawing attention to the updated terms on the Site. Your decision to continue to visit and make use of the Site after such changes have been made constitutes your formal acceptance of the new Terms of Service.

2. Services events, courses, camps, workshops, seminars and coaching
2.1 Subscription
By clicking on the “subscribe” button on one of our event pages the Participant purchases the service, event, course, workshop, camp, seminar or coaching (from now on course) and commits to attend it in the date and place chosen. The Play Potential (from now on The Play Potential) upon communicating to the Participant at least 20 days before the beginning of the course, has the faculty to change (a) the location of the course and/or (b) the date of it, for organisational purposes and for the best results. The Play Potential will communicate to the participant the new dates and/or the new location of the Course via e-mail and/or by phone. In that case, the Participant can attend the Course, wherever it’ll be organised, as long as, up to 10 days before the beginning of the Course which has been postponed or moved to another location, he timely informs that by writing to The Play Potential via certified mail with advice of delivery, or by phone or via e-mail. In any case, the Participant’s right to recede from the present contract will not be affected and it needs to be exerted by sending a certified mail with advice of delivery to The Play Potential up to 10 days from the date in which he receives the communication of the change of location or the variation of the date of the Course.
2.2 Organisation of the course
The organisation and management of the Course are taken care by The Play Potential or one of their partners, residing in Krommedijk 4
9464TK Eexterzandvoort, Drenthe.
2.3 Cancellation rights
If the Participant decides to withdraw within 15 days after booking the Course, he has the right of a 100% refund of what he paid.
If the participant doesn’t cancel the course he will not be refund.
2.4 Expenses
The travel and hotel expenses are not included in the expenses for the participation to the Courses if not communicated otherwise.
2.5 Privacy policy
By signing the present contract the Participant expresses his consent to the treatment of the personal data which will be handled for the registration of this initiative, for statistical data processing and to send, if agreed upon, commercial information regarding products and services of The Play Potential, with computerised methods, strictly need for those purposes. Giving your personal data is necessary for the execution of the service, which includes, at the discretion of the Client, the forwarding of commercial information. The holder of your personal data is The Play Potential, having its head office in Krommedijk 4
9464TK Eexterzandvoort, Drenthe, the Netherlands. The Client is entitled to exert his rights of article 7 of Legislative Decree (D.Lgs.) 196/03 (access, integration, correction, opposition, cancellation) with regards to the above-mentioned holder responsible for the treatment of your personal data. The data will be treated by people in charge at The Play Potential to handle the event, marketing and administration and can be communicated to The Play Potential companies for the same purposes of the data collection.
2.6 Force Majeur
In case The Play Potential fails to respect the obligations deriving from the present contract due to a cause not imputable to the company itself, The Play Potential will have the faculty to suspend temporarily and/or permanently its compliance to contract; any costs already sustained by the Participant, in the case of an early termination of the contract, due to a non-fulfillment and/or negligence not ascribable to The Play Potential, will be refunded proportionally to the Participant. As non-ascribable cause, and as a non-comprehensive example and, it means, among other things, “force majeure, fortuitous event, and as a non-comprehensive example, natural disaster, strikes, sudden deaths”. Among the non-ascribable causes are included other things, diseases of the staff and/or the trainers, the unavailability of the location, war situations, nuclear and natural disasters which prevent the execution of the Course. The Play Potential declines any responsibility deriving from any disease/sickness and/or any kind of psychological/emotional disease which could stem during the course and/or for any material or immaterial harm deriving from an incorrect use of any information /or technique suggested during the Course.
In case the participant is under 18, the parents will sign the detailed agreement of each course at the moment of registration on the first day of the course.
2.7. Execution of the course
The Play Potential retains the right and faculty to have their trainers and coaches leading the activities or parts of them and are not personal responsable for any injure or emotional or physical damage at the participant


3 Copyright
The copyright on the data collection, brochures, study and training materials, text books, informative sheets, photocopies, manuals, charts, CDs, DVDs and the other written materials provided and used in the Course, which are published by The Play Potential, from now on called “the materials”, is up to The Play Potential, unless on the same material is mentioned a third part who has the copyright. Without expressed written authorization from The Play Potential, the Participant will not published the data extracted from the materials under any form and will not duplicate or spread them in any way. Also the copyright on the program material, on the documents, in written form as well as electronic digital form, on offers, letters, reports, evaluations, proposals, CDs, DVDs and similar things derived from the activities of The Play Potentialis entitled exclusively to The Play Potential. The methods of diffusion, as above-mentioned, are not comprehensive. Even in the case of diffusion in a different way from the above mentioned, the copyright and the other rights of intellectual property are not transferred and The Play Potential is entitled to them.


4. Products
4.1 Payment products
All payments are due upon receipt. If a payment is not received or payment method is declined, the buyer forfeits the ownership of any items purchased. If no payment is received, no items will be shipped.
4.2 Shipping Policies
Shipping will be paid for by the buyer in the amount agreed upon by the seller at the time of purchase. If an item is lost during shipping, the total cost of item, including shipping, will be refunded to the buyer by the seller. Shipping costs may double if shipping internationally. If an item is damaged during shipping, seller will not be held responsible.
4.3 Refund/Return Policy
Items are entitled to be refunded or returned based on complaint. If an item is damaged during shipping, a replacement item will be sent free of charge. If an item is unsatisfactory, a written explanation is needed before the item may be considered for a refund. Buyer must take into account the description of the item before requesting a refund. If the item matches the description by the seller and the buyer is unsatisfied, seller is not responsible for refund. Exchanges are granted on a case-by-case basis.
4.4 Cancellation
An item may be cancelled up until payment has been processed. Once payment has been processed, the buyer is responsible for payment.
4.5 Complaints
Any complaints about items or sellers may be sent to our support team: info@weekaway.nl or 0031634777164. There is no guarantee of a resolution. Each case will be looked at individually, and the seller will be in contact as well.
4.6Legalities
The seller is not responsible for any health or safety concerns once the buyer has received the item. If any harm is incurred from the items purchased by the buyer, the seller shares no responsibility.


5. JURISDICTION and PLACE OF JURISDICTION
The present agreement is subject to the Dutch law. The litigations stemming from the present agreement will be subject exclusively the competent Dutch judge.


6. Contact Us
If you have any questions about this Agreement, please feel free to contact us at lars@theplaypotential.com